Türkiye'nin en iyi haber sitesi
LEVENT TÜZEMEN

Mesut Özil rol modeldir

Türkiye, 8 Ekim 2005'te Atatürk Olimpiyat Stadı'nda Almanya'yı özel maçta 2-1 yener. Golleri Almanya'da doğup büyüyen Halil ve Nuri atar. Alman futbolunun efsanesi 'Kaiser' Franz Beckenbauer maç sonrası federasyona ultimatom verir: "Alman altyapısı birçok genç futbolcu yetiştiriyor. Bunlar tesis ve öğretmenlerimizden faydalanıp futbolcu oluyor. Sonra da atalarının milli takımlarına gidiyorlar. Bu sirkülasyonu önlemek gerek."
O günden sonra Almanya'da çifte pasaport imkanları zorlaşır. Futbolculara "Ya Alman olun ya da ülkenizin pasaportunu alın; ikisi birden olmaz" denilir. Mesut Özil de bu kuşaktan. Bugün Avrupa'da böyle örnekler çoğalıyor. İsviçre'de Eren ve Gökhan, Avusturya'da Veli ve Yasin gibi...
Değerli büyüğüm Şansal Büyüka Almanya maçından sonra "Mesut Özil'i elden kaçırdık. Gelecek kuşaklardaki yetenekli Türk gençlerini kaybetmeyelim. Onları Türk Milli Takımı'na kazandırmak için ne yapmak gerekiyorsa yapalım" yorumunu yaptı. Yerinde ve doğru bir tespit. Yeterince plan ve program yapmadığımız için bu treni kaçırdığımızı düşünüyorum. Mesut Özil'in Dünya Kupası'nda Almanya forması giymesinin ardından Real Madrid'e transfer olması gurbetçilerin Türk Milli Takımı'na bakışını olumsuz etkileyecektir. Mesut Özil, bu Türk gençleri için artık "rol model" olmuştur. Almanya, pasaportla yaptığı baskının çok ötesinde bir verimi Mesut örneğiyle alacaktır. Çünkü Mesut'un Almanya için oynaması Alman yetkililerin Türk gençlerine "Biz asla kafatasçı değiliz. Kökeni Alman olmasa da yetenekli her Almanya vatandaşına Milli Takım'ın kapıları açık" mesajıdır.
Bernard Shaw "Akıllı adam aklını kullanır. Daha akıllı adam, başkalarının da aklını kullanır" der. Yetenekli oyuncu yetiştirme konusunda tıkanan Almanlar, kompleks yapmayıp ülkelerinde yaşayan kökeni yabancı yetenekleri kullanıyorlar.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA