Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Tecelli'den Abuzittin'e mektuplar

Abuzittinciğim,
Yaz geldi ya.. Ormanlarımız da yanacak.. Zaten ormanlar yanmaya başlayınca "hah diyorsun nihayet yaz geldi!" "Yazın müjdecisi" Mesudiye yakınlarındaki yangından pek söz edilmedi.. Mesudiye bilirsin, Datça-Knidos yolu üzerinde şirin bi kasabadır. Rüzgarın yönü Mesudiye'ye doğru olsaydı, Allah korusun, belki de şimdi Mesudiye yoktu! Bugün Perşembe, yangın bölgesinde hala dumanlar tütüyor. Ekipler görev başında.. Çünkü her an çıkabilecek şiddetli rüzgar, toprağın altında sinsi sinsi yanan ateşi patlatabilir.. Yani Abuzittinciğim, Mesudiye ve Datça yarımadası hala tehlikeyi tamamen atlatabilmiş değil.
Yanan alan 25 hektar.. Aşağı yukarı 50 adet futbol sahası.. Topraklarının 200 bin kilometrekaresi orman olan Türkiye'miz için 50 futbol sahalık bi yanık önemli olmayabilir. Ama şu önemli.. Yangının sebebi gene ark yapan elektrik telleri! Rüzgardan birbirine değen elektrik telleri kıvılcımlar savurmaya başlıyor.. Kuruyan dalların, otların üzerine düşen kıvılcımlar ortalığı tutuşturuveriyor..
Bilader insan artık diyecek laf da bulamıyor.. Bu bölgede elektrik tellerinden çıkan kaçıncı orman yangını bu? 60'ıncı mı, 70'inci mi?
Yoksa 100'üncüsünü mü bekliyorlar ki jubilesini yapacaklar? Alınacak önlemler belli.. Orman üzerinden geçen elektrik tellerinin altındaki bitki örtüsü, kuru otlar, muru otlar temizlenecek.. Buradaki elektrik hatları yenilenecek, doğru dürüst bakımları yapılacak.. Bi başka önlem de kritik yerlerde enerji hatları toprağın altına gömülecek.. Bunlar yapılırsa güney'deki orman yangınları da yarı yarıya, evet yarı yarıya azalacak! Bunları muhterem büyüklerimiz de biliyorlar ama nedense ciddi önlem hala yok..
Bak başladı.. Bugün Mesudiye.. Bakalım kaç gün sonra, gene, kopan elektrik tellerinden çıkan başka bi yangının haberini alacağız? Bi ayı bulur mu ki?
Abuzittinciğim bu trajedi yıllardır aynen sürdüğüne göre, şeytan aklıma kötü kötü şeyler getiriyor. Sana daha önce de yazdıydım.. Acaba diyorum bi takım kötü niyetli adamlar, orman yangınlarından bi takım rantlar mı sağlıyorlar? Yanık alanın temizlenmesi var, fırınlanmış ağaçların taşınıp depolanması var, toprağın yeni baştan hazırlanıp fidan dikilmesi var.. Bunlar hep ihale, para işleri.. Senede trilyonlar mı yoksa katrilyon mu bilemem.. Erbabı bilir hesabını kitabını yapıyorlardır.. İnsanların ayda değil Mars'ta araba yürüttüğü bi devirde elektrikten çıkan orman yangınları önlenemez mi Abuzittinciğim?
Bu o kadar mı teknik bi mesele Abuzittinciğim.. "Düüüt!. Düttt!" Duyuyor musun Mars'tan korna sesleri geliyor kardeşim.. Uyanın beyler, efendiler, memleketini sevenler, yaktırmayın şu ormanları artık yeter!
Münasip yerlerinden öperim Abuzittinciğim..
Kardeşin Güneş

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA