Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Bir Meriç Sümen ki..

Anna Pavlova Rusya, Margot Fonteyn İngiltere için neyse, Meriç Sümen, Türkiye için odur.. Hatta fazlasıdır.. Çünkü Pavlova ve Fonteyn, bale geleneği olan iki ülkede yetişmiş sanatçılardı. Meriç ise, henüz beş yaşındaki Türk Balesinin, Bolşoy'da baş role çıkan yıldızı..
Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Rengim Gökmen telefon edip "50. Yılını kutlayacağız" dediğinde "İki elim kanda olsa ordayım" dedim ve fırladım gittim, geçen perşembe Ankara'ya..
Büyük Tiyatro kulisinde küçük ama anlamlı bir tören yapıldı..
Kültür Bakanı Ertuğrul Günay ordaydı.. Ben isterdim ki, Cumhurbaşkanı da orda olsun..
Gelmiş geçmiş yaşayan bütün Kültür Bakanları orda olsun..
Bu ülkenin önde gelen tüm sanatçıları, sadece müzisyenler, dansçılar, tiyatro ve operacılar değil, her türün, edebiyatçısından ressamına, sinemacısından heykeltraşına salon ünlülerle dolsun.. Üniversitelerin sanat bölümleri orada temsil edilsin.. Bu bölümler Meriç'e birer armağan, hatta, fahri doktor ünvanları sunsunlar..
Meriç, bunların hepsine, fazlasıyla layıktı.. Ama o küçük kuliste baktım, Türk Kültür Sanatı'ndan o kadar az insan vardı ki.. Talat Halman'ı gördüm. Koşup gelenler arasında.. Sonra..
Sonrası yok nerdeyse..
Daha acısı.. Meriç Sümen'in gecesi, bir Bale Galası ile süslenmişti. Salonun dörtte biri boştu.. O gece bilet satıldığını sanmıyorum.
Hem Meriç'in 50. Yılı, hem Gala.. Kimbilir kimler davetliydi ama bi zahmet gelmemişlerdi.. Gelmeyeceklerini haber verme zahmetine bile katlanmamışlardı ki, o sıralar boş kalmasın..
Gece mütevazi, ama hoş, duygusal ve anlamlıydı..
Gökmen de, Günay da kısa ama çok güzel konuştular. Meriç'in yıllarını özetleyen bir de video gösterisi izledik.. Hemen hepsini biliyorum, hemen hepsini yaşadım. O gece orada, en talihli davetli bendim herhalde.. Çünkü o elli yılın 50'sini de Meriç'le yaşadım. O emsalsiz Kuğu Gölü'nü, o dünyanın alkışladığı Giselle'i defalarca seyretme zevkini, keyfini, mutluluğunu yaşadım..
Gökmen, Tiyatro adına bir şilt verdi Meriç'e..
Günay'ın armağanı harikaydı. Afrodisias kazılarında çıkan bir Tanrıça Büstünün replikası..
Bir Yunan Tanrıçasını, bir Bale Tanrıçasının elinde gördüm!.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA