Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Melih Gökçek'in ODTÜ kompleksi..

Mimari / Ünal Özüak

ANKARA Belediye Başkanı İ.Melih Gökçek, ülkenin belki de dünyanın en iyi planlanmış yerleşkesi binalarının "kaçak olduğu" iddiasını ısıtır ısıtır sofraya koyar.
Hiç safsataya girmeden, bu güzide üniversitenin mezunu ve bir dönem İnşaat İşleri'nin başındaki kişi olarak net söyleyeyim; ÖDTÜ 1956'da özel kanunla kurulmuş, master planı uluslararası yarışmayla elde edilmiş, Belediye mücavir alanı dışında olduğu için tüm inşaatlarını yerel yönetimlerin "imar planları ve buna paralel ruhsatlarına tabi olmadığından" kendi planlamış ve 1960'dan başlayarak yarım asırdır dönemin en üstün inşaat teknikleriyle kendi inşa etmiştir. Her binası Türkiye Cumhuriyet sonrası mimarisinin en seçkin eseridir. Kampus tasarımları dünyanın bütün mimarlık okullarında "case study"olarak okunur, örnek gösterilir.
Gökçek 2004 yılında çıkan ilgili kanunun bir boşluğundan yararlanıp kaçak olduğunu iddia ettiği binalara 1 milyon 800 bin liralık ceza kesip "Bilim Ağacı"mızın olduğu kapıya mühür asmaya kalkmıştı.
Mezunuyla, öğrencisiyle tüm ODTÜ ayağa kalktı. Rektör Akbulut "Yani 600 binanın 45'i ruhsatsız diğerleri ruhsatlı öyle mi? Durumu anlatıyoruz. Bu binaların büyük bir kısmı ilgili kanun çıkmadan önce ta 1960'lı yıllarda inşa edilmiş. Gücü yetiyorsa gelsin ODTÜ'yü haritadan silsin. Tüm bunlar bizden koparmak istediği araziyi alma çabasından ibarettir" diyerek komployu teşhir edince, Gökçek "Rektör Akbulut ayıp ediyor. ODTÜ'yü yıkma niyetim yok. Yıkma yetkim var ama bunu kullanmayacağımı söyledim. Akbulut'un CHP'den siyasete atılma niyeti var. Bunu koz olarak kullanıyor. Kaçak inşaatlar yasaya göre suç. ODTÜ'nün imar planını bundan sonra biz yapacağız" diye kıvırmıştı.
Dinime küfreden Müslüman olsa gam yemeyeceğim; Melih Gökçek'in belediyesinin 1.3 milyon lira Botaş'a, 3.9 milyon lira Hazine'ye borcu var. 2003'ten bu yana borçlarının bir kuruşunu ödemiş değil. Türkiye'deki tüm belediyelerin (beldeler, ilçeler, şehirler hepsi dahil) hazineye olan borcu 1.2 milyar lira.. Melih Gökçek'in tek başına 3.9 milyon.. Yani, Türkiye' de Hazine'ye olan belediye borçlarının yüzde 64'ü Melih Gökçek'e ait. Yüzde 36'sı geri kalan yaklaşık 3500 belediyeye.
68 dünya öğrenci başkaldırısının tetikleyicisi Amerika'da Berkeley, Avrupa'da Paris Üniversitesi, ülkemizde ODTÜ olmuştur. "ODTÜ'lü duyarlılığı"ndan bihaber Gökçek, epeydir adı yok ya, ortalarda sözüm ona gündem yapacak. Unuttuğu bir şey var; ODTÜ'den tuğla sökmek oğlunu Ankaragücü Başkanı yapmaya benzemez..


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA