Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

İçeri satacaksın ki...

Türkiye'nin dün resmen açıklanan 2020 Olimpiyat Oyunları adaylığı hakkında ne düşünüyorsunuz?
Türkiye'nin olimpiyatı yapacağına hala inanmıyorum. Çünkü olimpiyat talip olunmakla, hatta tesis göstermekle olmuyor. Formula 1'de başımıza geleni görüyorsunuz. Dünyanın en güzel pistlerinden biri, bütün pilotlar hemfikir, "İstanbul'da yarışmak bize büyük heyecan veriyor" diyorlar ama seyirci yok. Dünyada boş tribünlere F-1 yapan tek ülke biziz. Yarın olimpiyat yaparsak da dünyanın ilk seyircisiz olimpiyatını yapan ülke olarak tarihe geçeceğiz.

Bu sorunun çözümü nedir?
Bir kere, olimpiyata talip olmak güzel. Siyasal iktidarların bu talebe sahip çıkması da güzel. Tansu Çiller başbakanken, Monako'ya gitti takdim yapmaya... Ama bütün bu siyasal iktidarların unuttukları bir şey var. Mesele dışarıya takdim değil, mesele olimpiyat fikrini içeriye takdim etmek. Türk halkına satamadığın bir şeyi yabancılara hiç satamazsın. 25 senedir söylemekten dilimde tüy bitti. Türkiye, olimpiyat istiyorsa en büyük görev kamu televizyonu TRT'ye düşüyor. TRT, halkın vergileriyle yaşadığı için reklama ihtiyacı yok. Futbol peşinde özel kanallarla yarışa girmesine gerek yok. TRT, olimpik sporların yayınlarını yapmalı. Ama yıllardır tam tersini yapıyor. Bütün futbol dışı yayınları adeta kesti. Bank Asya Ligi'ni vermeyi marifet sanıyor. Naklen yayın hakkını satın aldığı olimpiyatları en kötü şekilde sunuyor. Olimpik spor kafalı bir tek insan yetiştirmiyor, sahiplenmiyor.
Sayın Başbakan, Türkiye'de olimpiyat yapılmasını istiyorsa içe dönük pazarlamayı iyi yapmalı.
Bunu da ne bugünkü TRT, ne de bugünkü GSGM yapabilir. Bu işlerin başına olimpizmi bilen, olimpizme inanmış insanlar getirilmeli. 2011'deyiz. 2020'yi alacağımızı düşünürsek, Türk seyircisini olimpik sporlara hazırlamak için ve bütün bu olimpik sporlarda yarışacak gençlerimizi hazırlamak için 9 sene var önümüzde. Olimpiyatlarda ev sahibi olunca her branşta yarışman lazım. Kore öyle yaptı, Çin öyle yaptı. Bu GSGM mi bu kampanyayı hazırlayacak; 9 senede bir olimpik nesil yetiştirecek? Bu TRT mi 9 senede olimpik seyirci hazırlayacak? Siyasal iktidar olimpizme inanıyorsa, ilk el koyacağı yer GSGM ve TRT'dir. İlk iş buraları olimpikleştirmektir.

Arka arkaya talip olmak hazırlanma adına iyi değil mi?
Arka arkaya talip olarak başbelası bir olimpiyat stadı yaptık. Yer olarak da, stadyum olarak da yüzkarası.
Futbol maçı bile oynatamıyoruz orada... Her yıl bakımı için vergilerden milyonlar gidiyor. Fırtına vadisinde atletizm yapılmaz, futbol oynanmaz. Galatasaray tonla para harcayıp duvarlar yaptı. Onlar yıkıldı. Öyle fırtına var orada. Bütün olimpik sporların yapılabileceği bir salon inşa etmeye kalktık. 20 sene sürdü. Bittiği zaman bütün sporlardan vazgeçtik, 2012 Dünya Salon Atletizm Şampiyonası İstanbul'da, ona veremedik salonu. Basketbola tahsis ettik. Böyle bir stat yapan, böyle bir salonu sahiplenemeyen bir olimpiyat komitesi olabilir mi? 2004 olimpiyatlarından döndük, "Rezil olduk. A'dan Z'ye her yeşi değiştireceğiz" dediler. 2008'de aynısı... Değişen bir şey yok. Çünkü bu değişikliği yapacaksak komite bakanlığa proje hazırlayıp sunacak. Olimpiyatlara hazırlanma projeleri geliştirmek siyasal iktidarın değil, olimpiyat komitesinin işi... Federasyonlar özerk, sadece kendi işlerine bakıyorlar. Geleceğe yönelik proje yok. "2020'de ben kimi nasıl yarıştıracağım?" diye düşünen bir federasyon var mı? Bunu TMOK yapacak. 2020 için seyirci ve sporcunun orada olması için bir rapor hani nerede?


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA