Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Tecelli'den Abuzittin'e mektuplar

Abuzittincim, İtalya açıklarında kayalıklara oturan Costa Concordia adlı kruvaziyerin eşiyle, kazasız belasız Kanarya Adalarına gittik geldik. Costa Serena' nın süvarisi Pietro Sinisi'yle kaptan köprüsünde konuşurken bi kere daha anladım ki bu dev yolcu gemilerini batırsa batırsa gene insanlar batırabilir.
Biliyorsun uçakların pek çoğu da pilotaj hatasından düşüyor. Uçak düşmemek için çok direniyor, çünkü öyle dizayn edilip teknik aletlerle donatılmış.. Ama bunu illa ki düşürecem diyorsan düşürüyorsun.. Tabii Kaptan Sinisi ile Costa Concordia muhabbetine giremedik, ama bu 290 metre uzunluğundaki dev teknenin okyanuslarda 59 metreyi bulan dev dalgalarla boğuşabilecek güçte olduğunu öğrenince pek şaşırmadım.
Kaptan böyle bi fırtınaya Çin açıklarında yakalanmış. "Dalgalar kaptan köprüsünü aşıyordu.. Sığınabilecek bi yer arıyorduk, ama açıklardaydık. Yapacak tek şey geminin hızını asgariye düşürüp beklemekti. Denge kanatlarını açıp öyle yaptık. Misafirlerimizi sakinleştirmekte çok büyük sıkıntı çektiğimizi söylemeye gerek yok!" dedi.
Yolcuların hemen hemen hepsi bi daha gemiye binmeye tövbe etmiştir herhalde.. 59 metre dalga ne demek Abuzittincim. Fakat bunlar da gemi memi değil ada; 112 bin gros tonluk. Daha büyükleri de var. Benim gittiğim bu son gemi, Dünya sıralamasında boy ve tonaj bakımından 26'ncıydı. Kayalıklara oturan Costa Concordia gibi.
Kanarya Adalarına gelince.. Cebelitarık'tan hemen sola döndün müydü (100 km kadar) İspanya'ya ait 7 tane ada. Buralarda bi sürü ada var da en bilinenleri bu 7'si. Tenerife en büyükleri. Bir milyon kadar insan var. İspanyol Fransız, Alman, İngiliz, Amerikalı karışık. Biz eşimle birlikte, Kanarya Adalarında, kanarya arıyoruz. Ha şu dalda ha bu ağaçta derken koca adada tek kanaryaya rastlamadık Abuzittincim. Zaten rastlamamıza da imkan yoktu, çünkü kanarya denen "Canaria" köpek demekmiş kardeşim. Yani bu adaların adı Köpek Adaları!
1453'lerde İspanyollar buraları işgal edince Guanches denen yerlileri doğramaya başlamışlar. Ama Canario cinsi köpeklerle başlarının derde gireceğini hesaba katmamışlar. Ancak ormanların büyük kısmı kesilince buralarda saklanıp sürüler halinde saldırıya geçen Canariolarla başa çıkabilmişler. Bi rivayete göre, adanın, o tarihlerde, bu hayvanlarla dolu olmasının nedeni, yerli halkın köpekleri taparcasına sevmeleriymiş. Adaların adı da bu nedenle "Insula Canaria/Kanarya Adaları" kalmış. Buldoğun irisi. Çeneleri çok kuvvetli. Pitbulların yırtıcılığını da eklemek gerekiyor.. Canario beslemek için özel izin almanız lazım .. Birini yanımıza getirdiler. "Yabancıların dik dik gözlerinin içine bakmasından hoşlanmazlar" dediler. "Yok dedim ben zaten kuyruğuna bakıyordum."
Karım da kulağıma eğildi "Şimdi bizim kangalların kokusunu alıp huysuzlaşabilir. İspanyol korsanların durumuna düşmeyelim, uzaklaşalım" dedi. Öyle yaptık.
Haftaya adalarda gördüklerimi anlatırım.
Münasip yerlerinden öperim Abuzittincim.
Kardeşin Güneş.
tecelligunes@yahoo. com.tr


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA