Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Turandot notları

GIacomo Puccini, Turandot'u tamamlayamadan 66 yaşında gırtlak kanserinden öldü. Yakın arkadaşı Franco Alfano, bıraktığı notlarla son iki sahneyi düzenledi.

*
Puccini'nin ölümünden 1.5 yıl sonra, 25 Nisan 1926'da La Scala'daki ilk temsilinde, Orkestra Şefi Arturo Toscanini, büyük besteciye hürmeten, onun bıraktığı yerde, yani köle kız Liu'nun ölümü sahnesinde sopasını indirdi ve temsili bitirdi.. Daha sonraki temsillerde perde, Alfano'nun düzenlediği finalle kapandı.
*
Adından başlayarak bir "Kadın Operası" olan Turandot, dünyanın en ünlü ve çok bilinen ve söylenen aryasına sahiptir. Ama bu arya bir erkek sesidir. Turandot'u mağlup eden âşık Calaf söyler. Nessun Dorma..

*
Puccini'nin operaya ilgisi, konservatuardaki hocasının onu Guiseppe Verdi'nin (ki, bu büyük opera bestecisi, Puccini'yi çok etkilemiştir) "Aida" operasına götürmesiyle başlar.
Bunu niye yazdım; Turandot kulisinde fısıldanan bir cümle için..
"Sıra geldi Aida'ya!.."
İzmir, onu da başaracaktır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA