Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Mustafa Kemal'e "Sizi lanetlerim paşam" demişti

Tevfik Yener'le Hafta Sonu

Askeri Tıbbiye öğrencisi Hikmet Efendi 19 yaşındaydı. İstanbul delegesi olarak Sivas Kongresi'ne katılacaktı. Arkadaşları seçmişti, 9 buçuk lira topladılar Hikmet Efendi yola çıktı. Yıl 1919.
Hikmet Efendiyi, Mahmut Goloğlu "Üçüncü Meşrutiyet" kitabında (özetimle) şöyle anlatır:
"...Mustafa Kemal Paşa, milli mücadele çabalarını bir elde toplamaya çalışmaktadır. Hikmet Efendi, Tıp öğrencilerinin temsilcisi olarak Sivas Kongresi'ne gelmiştir.
Ulusal bağımsızlık konusunda son derece kararlıdır.
Bazı delegelerin yanlısı olduğu ve bazılarının karşı çıktığı manda meselesi görüşülürken bizzat Mustafa Kemal Paşa'ya, "Mandayı kabul edemem, mandayı siz kabul ederseniz, sizi de reddederim. Mustafa Kemal'i, vatan kurtarıcısı değil, vatan batırıcısı olarak adlandırır ve lanetleriz" demiştir.
Mustafa Kemal bu gence dönerek,
"-Evlat için rahat olsun, gençlikle övünüyorum ve gençliğe güveniyorum. Biz azınlık kalsak bile mandayı kabul etmeyeceğiz. Parolamız tektir ve değişmez: Ya istiklâl, ya ölüm" der.
Sonra ne olmuştur bu idealist genç?
"...Hikmet Efendi, Mustafa Kemal Paşa'nın emrinde Kurtuluş Savaşı'na katılmış. Savaş kazanılınca Tıbbiyeyi bitirip hekim olmuş.
Sonra unutturuyor kendisini...
Ve kendisine "posta koyan" genci Atatürk bir gün hatırlar.
"Bulun o değerli genci ve milletvekili yapın!.." der.
Mazhar Müfit Kansu, "Öldü" der. Atatürk üzülür, sofrayı dağıtır. Oysa, Hikmet Efendi sağdır.
... Ve Anadolu'nun bir köşesinde doktorluk yapmaktadır. Kendini Atatürk'e hatırlatmayı hiç düşünmemiştir.
"... Atatürk'ün ölümünden sonra Mazhar Müfit Bey "Öldü" dediği Hikmet Efendiye rastlar, sarılır yaptığı yanlışlığı anlatır, özür diler. Hikmet Efendi Balıkesir'den mebus adayı yapılır.
Kader yine oyun oynar, "Balıkesir'in yabancısı, nüfus kaydı Giresun" derler, adaylığı kalkar. Oysa Balıkesirli, Savaştepeli'dir. Savaştepe'nin eski adıdır Giresun.
İki yıl sonra da; oğlu Orhan Boran' ı milletine yadigar ederek ölür..."
Hikmet Efendi'nin oğlu Orhan Boran ağabeyi yeni kaybettik.
Her sohbetimizde bir kere daha hayran olurdum. Eşsiz sanatçı, tam beyefendiydi. Babasının "vefa görmediği" yaşam çizgisi ona miras kalmış, efsaneyi, siber kültür kuşağı TV'ciler ihmal etmişti.
Baba oğul nur içinde yatsınlar.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA