Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Lunaparklar'da bir Türk hatırası..

Yılda 30 milyon konuğun gezip eğleneceği Vialand'i anlatıyor, Mehmet Emeç..
Üç bölüm.. Birinci bölüm, aile parkı.. Ücretsiz bir eğlence, dinlence alanı.. Yanında uzun bir cadde uzanıyor.. Alışveriş caddesi.. Tur atacaksınız,, vitrin bakacaksınız.. Kafe ve restoranlarda nefes alacaksınız. Minik bir Bağdat Caddesi.. Farkı.. Bu, eski Bağdat Caddesi.. İçinden tramvay geçiyor.
Sonra, esas Vialand başlıyor.. İçinde 50'den fazla eğlence birimini taşıyan tematik parkın girişi, bir masal şatosundan..
"Şatonun hemen önünde, tüm luna parkların simgesi Carousel var" dedi, Mehmet Emeç.. Sunay Akın anında devreye girdi..
"Carousel'in Osmanlılar'dan Avrupa'ya hediye olduğunu bilir misiniz?."
Efendim, Carousel dediğimiz Atlı Karınca.. Yani bir çember üzerinde dönen atlara biniyorsunuz hani. Türkler savaşlarda, düşman ordusunu hilal şeklinde saldıran süvarilerle çembere alıp mağlup ederlerdi ya. Barış zamanında da, bu çembere alma taktiğini geliştiren bir savaş oyunu oynarlarmış. Ortada bir direk dikili.. Bu direğe yatay direklerle bağlı tahta atlar var.. Ortadaki direği, insanlar ya da katırlar döndürüyor. Tahta atların üzerine binmiş süvariler de, dönen tahta atlar üzerinde, hedeflere mızrak atma talimi yapıyorlar.
Avrupalılar bu mekanizmayı 16. Yüzyılda Osmanlı topraklarında görmüşler. Fransızlar Carrousel, İtalyanlar Carosello demişler. Hilal demek oluyor dillerinde..
Ama evrensel bir park eğlencesi haline getiren ve geliştiren Amerikalılar..
Atlı Karınca tüm ailenin rahatça bineceği eğlence.. Ama Vialand'de yüreği sağlam olanların bile çığlık çığlığa binecekleri de var. Hızı 110 kilometreyi aşan Roller Coasterler.. Mesela.. Bir de çağlayanlar içinde kayacağınız, su içinde Roller Coaster yapmışlar. Ve de, fevkalade iddialı oldukları, Korku Binişi.. King Kong karşılıyor sizi.. Tabii arka arkaya adrenalin hoş bir şey değil.. Arada keyifli dinlenmeler var..
Mesela Eski İstanbul Sokağı.. İki yanlı sokakta eskinin dükkânları, kahveleri, sokakta bozacılar, macuncular, şambabacılar.. Aklınıza ne gelirse..
Mesela Fatih'in İstanbul'u Fethi Gezisi.. Tarihin içinde bir kalyonla dolaşacaksınız..
Vialand bir tematik park.. Ana teması Aile.. Bu park aileyi bir araya getirecek.. Esas bu..
Simgesi bir martı.. Miki Fareye karşı, martı.. Martı İstanbul'un simgesi kuş çünkü.. Onu çocukların sevgilisi haline getirme işini, uzman bir İtalyan guruba verirken, bizim çocuklar arasında bir anket yapmışlar..
"Nasıl istersiniz" diye..
Cevaba bakar mısınız?.
Güçlü ama güler yüzlü olsun!.
Günümüz çocuğunun babasında istediği bu.. Ona güven verecek, sahiplenecek kadar güçlü olacak ama, aile içinde yüzü gülecek..
Hepimizin istediği "Baba" imajının özeti değil mi?.
Vialand, 23 Nisan'da açılıyor.. Ama ben açılana kadar daha çok giderim.. Sizlere de gelişmeleri yazarım..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA