Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Herkül'ü okuyun mutlak..

Ertuğrul Özkök yazdı da, öyle haberim oldu, Herkül Millas'ın "Türk, Türkiyeli" yazısından.. Haftada bir Zaman'da yazıyor ya.. İnternete girdim, tamanı okudum.. Siz de girin ve satır satır okuyun mutlak.. "Ama bu 'Türkiyeli' lafına benim aklım bir türlü ermedi" diyen Herkül'ü okuyun mutlak..
Ama önce size Herkül'ü anlatayım önce..
Aşağı yukarı ayni yaşlardayız.. Onu tanıdığımda ikimiz de, 20!..
O atlet.. Ben atletizm sever gazeteci.. O Türk genç milli takımında koşuyor.. Ben de o genç milli takımın meneceriyim.. Atina'ya gittik koca kafile.. Türkiye- Yunanistan Genç Milli Atletizm yarışması var, Atina'nın dünyaca ünlü, 1894 oyunları için yapılmış tarihi mermer stadında.. Yunanlılar bizden çok üstün, ama gecenin kahramanları en gösterişli iki yarışı kazanan iki Türk oldu.. Yüksek atlamada, kendi rekorunu 3, Türkiye rekorunu iki defa kırarak "İlle de" kazanan Ersin İstanbulluoğlu ve çok dar virajı yüzünden 200 metrenin dünyada en zor koşulduğu pistte, Yunanlıları peşine takıp, Şeref Kürsüsünün tepesine çıkan Herkül..
Artun Ünsal, bugünün ünlü Gurme Gazetecisi Artun da o takımdaydı. O da sprinter.. 4x100'de bayrağı Herkül'e veren adam..
Herkül Milas, Robert Kolej'de okuyordu. Mühendislik bölümünde. Ama aklı siyasetteydi. Siyaset Bilimcisi olmakla kalmadı, siyasetçi de oldu.. Solcuydu.. TİP'e girdi..1971'de niye Yunanistan'a göçtüğünü anlarsınız, 71 sonunda bu ülke solcularının başlarına gelenleri bilirseniz..
Gitti, adının içine bir "L" harfi daha ekledi ama Türkiye ile ilişkisini kesmedi. 1990- 1995 yıllarında Ankara Üniversitesi'nde Yunanca bölümünü kuranlar arasındaydı. Türkçe ve Yunanca altı kitabında Türk- Yunan ilişkilerini yazdı.. Hepsi Ege'nin iki yakasında dostluktan yana..
İki ülkenin edebiyatından karşılıklı çevirileri yirmi cildi geçti.. Şimdi Rodos Ege Üniversitesi'nde Türk edebiyatı ve Kültürü dersleri veriyor.
Herkül'le yollarımız bir daha kesişti, hiç karşılaşmadığımız halde..
Abdi İpekçi, Türk- Yunan dostluğu için en fazla çaba harcayan gazetecilerden biri, birincisiydi. Kahpece öldürülmesinden sonra, Türk ve Yunan barışçı aydınlar bir ödül ihdas edip, adını verdiler.. O yıl, Türk- Yunan barışına en çok hizmet edenlere verilecekti ödül.. Türk jürisi, Yunan tarafından kazananı seçecekti.. Yunan Jürisi, Türk tarafından..
Ben bir kere aldım bu ödülü.. Yunanlılar beni seçtiler.. Yüzlerce ödülüm var, en değerlisi budur.. Herkül iki defa seçildi, Türk jürisi tarafından..
Bu "Adam"ın yazısını mutlak okuyun.. Herkes okusun!.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA