Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Othello Kamil'in son oyunu..

Ergun Hiçyılmaz'la bugünden, düne..

(Güneş Tecelli dostumuz bu hafta sonu için izin isteyince, Ergun'un dünkü yazısını bugüne kaydırdık. hu.)
Yalçın Menteş'i 1977'de "Darılmaca Yok" oyununda izlemiştim. 1983'te Cep Tiyatrosu kurup İzmir'den İstanbul'a nakl-i mekan eyledi. 1995'teki tek kişilik oyunu dikkat çekiciydi:: "Dikkat Yalçın Menteş!"
Yalçın kendine pek iyi bakmadı. Doktorları dinlemedi. Kader de onu dinlemedi tabii.. Artık Yalçın tek bacağı ile koşacak. Dileriz ki yokuşu çıkar.
Geçmişte çıkanlar var. Hele biri var ki, onun tek ayağı da kalmamıştı geriye..
Othello Kamil!.. İki bacağı da olmayan aktörümüz.
Vakitlerden, Direklerarası'ndan çıkıp Darülbedai'ye ulaşma dönemi.. Othello Kamil olmadan önceki adı ile Kamil Rıza tiyatroya son derece âşıktı. Sahne, kadınlar kadar çekiciydi. Darülbedai imtihanlarına katıldı.
Jürideki bizim tiyatronun kelli felli ilk ustaları karşısında Moliere ya da Ahmet Vefik Paşa'dan bir sahne oynasa neyse... Çıktı ve Shakespeare oynadı.
Kamil'den Othello'nun tiradını izleyen ve zamanın ünlü 5 perdelik "Hisseli, ibretli facia"dan alışagelmiş sahneler bekleyen jüri, Kamil Rıza'nın kendine özgü yorumuna şaştı kaldı.
Kamil Bey'in repliklerinde Shakespeare'den yazdıklarından eser yoktu. O sahnede bir Shakespeare gibi hareket ediyor ve adeta yeni bir uyarlama yapıyordu.
İlk katıldığı grup, Berber Aleksan ile kemancı Kirkor Makyan'ın grubuydu.
Gavril'in komedi-dram grubunda Selanik, Üsküp, Manastır, İzmir, Tekirdağ, Edirne'ye gitti bu da yetmedi, İç Anadolu'yu da gezdi.
Othello Kamil'in hocalarından biri de Minakyan Efendi'dir. Kamil Bey öğretileri aldıktan sonra Minakyan'dan ayrılan Holas Efendi'nin peşine takıldı
Salonlar alkıştan, Othello ise açlıktan inliyordu.
Parasını alamayan Othello Kamil tiyatro tiyatro dolaştı.. Çok kazıklandı ve teselliyi başka yerlerde aradı.. İçki ve kadın.. İflah etmez hastalık peşini bırakmadı ve iki bacağını kaybetti.
Hikâyeci İlhan Tarus'tan ricada bulundu: "Bana ayakları olmayan aktörün oynayabileceği bir piyes yaz.."
İlhan Bey onu kırmadı ve "Doktor Reyno'nun Ağacı" isimli bir oyun yazdı. Othello bir tiyatro disiplini içinde provalara başladı. Oyun saati geldiğinde yine aynı heyecan yine aynı coşku içindeydi. Bedenini zorlamakta, sanki sevdiği Destomona'ya koşmak istemekteydi. Neredeyse sandalyeden kalkacak ve olmayan ayakları ile koşup Destomona'yı yani ilk sırada oturan sevgilisi Katina'yı kucaklayacaktı.
Hayat, tıpkı Othello Kamillerin aşmaya çalıştığı ama asla durmadığı yokuşlarla dolu. Bu mazi sayfalarında elleri olmadığı için ayaklarıyla resim yapanlara da tanık olmadık mı?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA