Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Tecelli'den Abuzittin'e mektuplar

Abuzittincim,
Herhalde senin de dikkatini çekmiştir. Türkiye turizmde ilk 3 ayda uçtu.
Turizm gelirlerinde geçen yılın ilk 3 ayına göre yüzde 40'a varan artış gözlenirken kişi başına turist harcamaları da 982 doları buldu. Gelen turist sayısı da 4 milyondan fazla.. Bu bi rekordur!
Bütün bunlar birden bire nasıl oldu?
Sektördeki birçok insan bunu çözmeye çalışıyor.
En önemli unsur, şüphesiz, eski hesaplama sisteminin revize edilmesi.. Bu revizeden sonra ortalama kişi başı turist harcaması yaklaşık 550 dolarlardan 792 dolara fırlamıştı.
Ben bu rakamı bi derece, makul bulmuştum.
Çünkü, marina girdileri veya turistlerin aldıkları yurtiçi paketlerde yaptıkları harcamalar, dikkate alınmıyordu. Bunlar ve buna benzer girdilerle rakamın 800 dolara yaklaşmasını kabul edilebilir diye düşünmüştüm. Fakat 982 doları duyunca içimden bi ses "..ufak at da civcivler de yesin!" dedi.
Türkiye'de turizmin gelişmesinde büyük emekleri olan eski müsteşarlardan Cengiz Oskay'a "Bu rakamları nasıl yorumluyorsunuz?" diye sordum. "Şöyle yorumluyorum" dedi: "Suriye'den gelen göçmenler turist sayılırsa, günübirlikçi Yunanlılar, Bulgarlar, İranlılar, Iraklılar, Gürcüler buna eklenirse, uluslararası taşımacılık yapan TIR şoförlerine turist denirse, THY'nin Türkiye üzerinden transit taşıdığı yabancı yolcuların pasaportlarına kaşe basılıp bunlara da turist işlemi yapılırsa bu sayılar az bile!"
Yav Abuzittincim ben "revize edilen rakamlara" zaten hiç inanmazdım.. Bi defa inanayım dedim, şu duyduklarıma bak..
Oskay'la konuştuktan sonra Suriye'den giriş yapanların sayısına baktım, gerçekten yüzde 130 artış var. Peşmergeler elde silah, mesela Kilis'ten Türkiye'ye giriyor, turist diye kayıtlara geçiyor. Muhtemelen El Kaideciler de..
Bu kadarına da pes yani bilader. Demek artık TÜİK'in turizm kayıtlarına da inanmayacağız.
Tek tek bunları sayacak halimiz de olmadığına göre TÜİK kendi kafasına göre sallayacak biz de yutmuş gözükecez. Hayır, gelir bu kadar artarken, bu kadar çok turist varken nasıl hala Marmaris İçmeler'de kişi başı 3 liraya apart otel veriliyor?
Böyle acayipliklerin yanında iyi işler de oluyor kardeşim. Hani ben sana yazıp dururdum.
Arabayla, Denizli'den Afyon'a gelirken, Emirdağ kavşağından sonra sık sık "kaygan yol" levhalarının bulunduğu ve "50 km" hız sınırı konulduğu bi yoldan bahsederdim.
Oysa gidiş yönünde böyle bi sınırlama yoktu..110'la gidebiliyordun. Akıl almaz durum.. İşte o 50'lik kısım yapılıyor.
Çalışma bitince tahdit tabelaları kalkacakmış.
Karayollarından bi yetkiliyle konuştum: "...18 km.lik o kısım mıcır kaplama olduğundan, cilalama yapıyor, arabalar kayıp kazaya karışıyordu. Ondan 50 km. hız sınırlaması getirdiydik. Şimdi sıcak karışımlı ( BSK ) asfalt dökülüyor. Sorun çözülecek." dedi.
Kafaya bak.. Adam gibi yol yapacağına " 50 km hız tahdidi" tabelasını koy, sorumluluktan kurtul!
O yolda, kim bilir kaç yaralı, kaç ölü var?.. İlk asfalt yolu Babilliler yapmış. Tarih MÖ 625!
Münasip yerlerinden öperim Abuzittincim.
Kardeşin Güneş. tecelligunes@yahoo.com.tr

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA