Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Daktiloya dönmüş bilgisayar.. Hanx!..

DavId Letterman şovda konuk Tom Hanks'ti, geçen gece. Çift Oscarlı Hanks, en sevdiğim aktörlerdendir. Bu şovdan sonra, sevgim katlandı..
Sevgili okurlar, nasıl neşeli, şakacı, hayat dolu bir insanmış meğer. Nasıl hoşgörülü, nasıl gönül adamı.. Hayatımda bu kadar gülerek Cem Yılmaz'ı izlemedim, inanın.
Çocukluğunu anlattı. Okula başladığı gün, babasıyla evin garajının önüne gelmiş.. Babası "Aklımda kaldığına göre senin okul şu yandaydı galiba" diye eliyle yolu işaret etmiş, Tom'a.. Kendisi arabasına binerken.. "Hep yürüdüm" diye anlattı. Bir de "Ne okursun, ne olursun karışmam, ama daktilo dersi al, hiç değilse bir yeteneğin olsun, mezun olduğunda" demiş.
"Ben de aldım o dersi" dedi, Letterman.. İkisi de güç bela bitirmişler okullarını.. Tom "Okulu zor bela bitirenler, hayatta daha başarılı oluyorlar galiba" dedi.. "İkimizin de şu anda olduğumuz yere bak.."
Daktilo derslerinden, daktilo merakı sarmış Tom'u.. Nerdeyse koleksiyoncu olmuş.. "Leonardo di Caprio ile bir film çekiyorduk. O bir üç kağıtçıyı oynuyor ve bütün sahte evrakları, IBM'in o ilk elektronik modeli Selectric daktilo ile hazırlıyordu ya.. (Catch me if you can/ Sıkıysa Yakala) Çekim bitti. Filme gerekli malzemeleri teminle görevli adama gittim. 'Bu eski daktiloyu istiyorum' dedim.. '50 dolar' dedi adam. Anında çıkarıp verdim, sonra da yapımcıya gidip 'Bu adamı kov.. 7 bin dolarlık bir çek yazmaya hazırken, bana 50 dolara sattı' demek geçti içimden.."
O daktiloyu iyi bilirim. Ankara'da ben de elden düşme almıştım, 500 liraya, 1970'lerde, falan. Daktilo meraklısı ve koleksiyoncusu Cüneyt Ağabeyime hediye ettim sonra. Ölümüne dek, ne zaman Delta'ya gitsem, görürdüm. Selectric pırıl pırıl masasında durur, Cüneyt Ağbi hep onu kullanırdı. Şimdi nerelerdedir bilmem..
Tom Hanks, bilgisayarlar daktilo devrini öldürünce çıldırmış.
Ve ne yapmış bilir misiniz?. İpadlerde canlandırma ve seslendirme ile, aynen daktilo havası yaratan Hanx Writer programını icat etmiş. Evet, icat etmiş.. Apple Store'dan indirirseniz, İpad'iniz aynen daktilo oluyor, iyi mi?. Hem ekran görüntüsü, hem de siz yazarken çıkardığı sesle..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA