Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

İmparator Heraklius!..

Yaklaşık 40 haftadır her pazar benim köşemde yazarı Üstad Radi Dikici'yi artık tanıyor ve keyifle okuyorsunuz, sanırım.
Üstad, 35 yıllık araştırma sonunda yazdığı "Bizans İmparatorluğu Tarihi" kitabı ile yetinmedi, bölüm bölüm imparator ve imparatoriçelerin hayatını, örneğin İmparatoriçe Theodora, İmparator Büyük Konstantin, İmparator Büyük Theodsius'u yazdı. Üstelik son ikisi dünyada ilk defa yazıldı.
Geçen yıl çıkan "Dört İstanbul" gerçek İstanbul'un 2600 yıllık tarihini anlatıyordu. Önemli bölümlerini benim köşemde okudunuz.
Beş yıl önceydi galiba, bir sohbetimiz sırasında çok renkli yaşantısı olduğunu söylediği İmparator Heraklius'u belgesel bir roman şeklinde yazacağını söylemişti.
"Şans, Zafer ve... İmparator Heraklius" yayınlanır yayınlanmaz kitabı imzalayıp elden gönderdi üstad. Merak etmiştim doğrusu, ne de olsa İmparator Heraklius da dünyada ilk kez yayınlanıyordu.
Kitap, Üstadın o yakından bildiğiniz akıcı üslubuyla yazılmış… Dahası, kitapta 602 yılından başlayarak 649 yılına kadar anlatılan olaylar, Bizans İmparatorluğu'nda aynen yaşanmış ve tarihi kayıtlarda var. Bu yönüyle belgesel nitelik taşıdığını da söyleyebiliriz.
İmparatoriçe Martina'nın çok yakın akrabalık nedeniyle sağlıklı bir erkek evlat doğurmak için yaptıkları kitabın en renkli bölümlerinden biri olmuş.
Beni asıl şaşırtan, 600'lü yıllar olmasına rağmen, Bizanslıların bizlere ne kadar çok benzedikleri. Tarih hep tekerrür eder derler ya, aşkları, yaşam tarzları, siyasal iktidar kavgaları, hıyanet ve sadakat duyguları hep aynı.
Eee. Doğru..
Bu toprakların insanıydı onlar da.. Ayni suyu içmiş, aynı havayı solumuşlardı.
Üstad da şanslı bu konuda, o da onlarla aynı topraklarda yaşıyor olmanın avantajını kullanıyor.
Hatta kitabı kaleme alırken, belli ki özdeşleşmiş Heraklius'la, onun yaşadıklarını bire bir yaşamış. Öyle hissediyor insan.
Unutmayalım, o dönemde yeni bir güç ortaya çıkmış:
Müslümanlık...
Bizans- Müslüman ilişkileri bölümüne geldiklerinde, okuyucular, kitabın adı olan" Şans, Zafer ve..." deki nokta noktayı, yani üçüncü kelimeyi, yerine kolaylıkla koyacaklar.
Ayrıca, Hazreti Muhammed'in İmparator Heraklius'a yazdığı mektubun hikayesi ve orijinal metni de var kitapta.
Açıkladığım için belki üstad bana kızacak ama, onun, Hazreti Muhammed'in mektuplarından biri ile ilgili özel bir konuyu bir Pazar günü okuyucularımız için yazacağını şimdiden hatırlatayım.
Remzi Kitabevi tarafından yayınlanan "Şans, Zafer ve... İmparator Heraklius" bir an önce alın ve okuyun.
Tarih meraklıları, diğer Radi Dikici kitapları gibi bunu da baş uçlarına koyacaklardır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA