Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Gençliğimin iki “Dağ”ı gitti!..

Cumartesi gecesi ağabeyim İzmir'den aradı, "Başımız sağ olsun" diye.. "Bedri Ağabey'i kaybettik!."
Pazar gecesi, haber kanalının alt yazısında bir minik satırcık..
"Behiye Aksoy vefat etti!."
Bedri Koraman
, Türk Karikatür tarihinin en büyük isimlerinden biri, bu ülkede karikatürü tanıtan, sevdiren, popüler olmasında baş rol oynayan koca Bedri..
..ve Türk Sanat Müziğinin altın yıllarının en zirvesinde dururken, etrafına milyonlarca hayran toplayan, benzersiz, efsane, muhteşem Behiye..
Biz nasıl vefasız, nasıl unutkan bir millet olduk böyle dostlar..
Yani bu ülkede öleceksen, işinin başındayken öleceksin ki, adın manşetlere çıksın, cenazende cami avluları adam almasın, reklam peşindeki şöhretler, "Televizyon kameraları şimdi ordadır" diye nerde öldüysen oraya, hastaneye, evine koşacaklar.. Cenaze törenine en erken gelecekler ki, ekranlara canlı röportajlar versinler..
Kenara çekilip öldün mü, böyle işte..
"Bir garip ölmüş diyeler,
Üç günden sonra duyalar,
Soğuk su ile yuyalar,
Şöyle garip bencileyin!."
Bedri Ağabey, bu ülkede çıkmış, çıkacak en güzel gazete, Abdi Beyin Milliyet'ini "Milliyet" yapanlardandı..
Pazar günleri tam sayfa karikatürlerini özlemle, heyecanla beklerdik. Haftalık, sosyal, siyasal taşlamaları yanında, kadını en güzel gösteren çizimleriyle de biz gençlerin gönüllerinde taht kurmuştu.
Namık Ağabeyin arka sayfasında çizdiği spor karikatürleri ise benzersizdi. Hele de derbi önceleri, kamplara gidip boyadığı izlenimleri..
..Ve tabii, unutulmaz çizgi romanı Cici Can.. Öyle tiryakilik yaratmıştı ki, sonunda filme de çekildi.
Bedri Ağabeyi, Sofya'da tanımıştım, inanır mısınız?. 1958 mi, 59 mu ne?. Bulgaristan ile milli maçımız var.. Dört Ankaralı yazar, Başkurt, Cavlı, Teoman, ben, trenle gittik.. Bulgaria oteline yerleştik ki, baktım otelin önündeki kafede, Namık ve Bedri Ağabeyler oturuyorlar. Onlar Namık Ağabeyin arabasıyla gelmişler.. Namık Ağabey, L Tribününden (Basın Tribünü yani) tanır beni. İşaret etti. Gittim oturdum. Hayatımın ilk yurt dışı gezisi.. Yaş 18.. Bulgar kızları efsane.. Laf döndü dolaştı, onlara geldi tabii.. "Nasıl bulacağız" dedim.. Namık ve Bedri Ağabey tecrübeli ya.. Daha önce defalarca gelmişler, Sofya'ya ya.. Bedri Ağabey güldü..
Az önümüzde kaldırım kenarında park etmiş arabalarını işaret etti. O eski dev Amerikan arabalarından biri.. "Git kapısını aç.. Açık bırak gel" dedi.. Şaşkın şaşkın dediğini yaptım. Geldim oturdum.. Az sonra araba kızlarla dolmaz mı?.
Nasıl kıskanmıştım, Bedri Ağabey'i..
Onunla ayni gazetede çalışma mutluluğuna da ulaştım.. Milliyet, büyük bir vefasızlık yaparak, Milliyet'i Milliyet yapan isimleri üç otuz para tasarruf için kadro dışı bıraktı.. Emsalsiz Bedri Ağabey.. Futbol yazılarının efsane adamı Kahraman Babçum ve spor fotoğrafçılığının hala yeri dolmayan ustası Hüseyin Kırcalı başta..
Bedri Ağabey'i bir süre sonra Sabah transfer etti. O sıralar artık Bodrum'a yerleşmişti. Pazarları tam sayfa renkli karikatürler çiziyor ve nasıl ilgi topluyordu.
Sonra bir hafta karikatürü çıkmadı. Ardından bir hafta daha.. Bir daha.. Merak ettim aradım.. Hasta falan mıydı?.
"Bedri Ağbi niye çizmiyorsun" dedim, telefonda.. "Kim çizmiyor" dedi.. "Üç haftalık karikatürlerim İstanbul'da bekliyor. Koymuyorlar.. Bir şey de söylemiyorlar.."
Hemen Genel Yayın Müdürüne koştum.. Mırın kırın..
Büyük Usta, bir veda karikatürü bile çizemeden ayrıldı, Bab-ı Ali'den yani.. Sessiz sedasız..
Yıllardır, Bodrum Tatillerimizin yıldızıydılar, Savaş Ay'la Bedri Ağabey..
Torba'daki bahçede toplanırdık.. Savaş Ay akordiyonu ile coştururdu hepimizi, sofra başında.. 80'leri çoktan devirmiş Bedri Ağabey, sevgili eşi Nil'i dansa kaldırırdı.. Öyle neşeli, öyle fıkır fıkır oynardı ki, şaşar kalırdık..
Geçen yaz, Savaş yoktu, "Artık o solan bahçede.."
Bu yıl Bedri Ağabey de olmayacak..
O bahçe artık, en azından eskisi gibi olmayacak!.
Teşekkürler Sevgili Nil!..
Bedri Ağabey'in son yıllarını o kadar sağlıklı, o kadar ayakta, o kadar keyifli yaşamasını sağlayan Büyük Kadın!.. Sana bin teşekkür.. Nasıl özenir, nasıl ona hiç ama hiç hissettirmeden titizlenirdi..
İçkisini içerdi Bedri Ağabey.. Pek çoğu aslında ona yasak mezelerin tadını da çıkararak. Ama Nil, hiç hissettirmeden, hiç keyfini kaçırmadan, hepsinin kararında kalmasını sağlardı.. Bir mucize yaratmış Bedri Ağabey'in hep genç kalmasını sağlamıştı.
Uğurlar olsun Bedri Ağabey!..
Bu ülkede seni unutmayanlar hep olacaktır, merak etme!.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA