Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Turizmin sihirli sözcüğü!.

Belediye Başkanı Özer Kayalı "Kuşadası'nı eski efsane günlerine döndüreceğim" demiş. Dün o sözlerden girip, eski "Efsane" Kuşadası'nı anlattım.
Türkiye'de mahruti çadırlı kamplarıyla Erdek dışında tatil yöresi yokken efsane olan Kuşadası'nı şimdi, Bodrum, Çeşme, Alaçatı ve Alanya'da Fethiye'ye Türk Rivierası hem de nasıl muhteşem ve her türlü tesislerle dururken, yeniden Efsane yapabilecek sihirli sözcüğü de bugün yazacağımı söyledim. Buyrun, o zaman..

***
Marmaris'in adını bu ülkede ilk duyuran Marmaris Festivali oldu.
Işık Biren Amiralim önder olmuştu.
Ülkenin en ünlü modaevlerinin defileleri ve İzmir Fuarı gibi düzenlenen, en ünlü sanatçıların katıldığı galalar milleti akın akın Marmaris'e doldurdu. Hayatımın en güzel tatillerinden birini, 1986'da bu festival sayesinde gittiğim Marmaris'te yaptım.. Biren Amiralin kızı Hülya, şimdi, Monaco'nun dünyaca ünlü La Sociêtê des Bains de Mer / "Monaco Deniz Banyoları" nın Türkiye ve Ortadoğu temsilcisi.. Daha geçen hafta bu yılki balonun resimleri magazin eklerimizde yayınlandı.
Festival bitti. Marmaris unutuldu.
Çeşme nasıl Çeşme oldu peki?.
Ahmet San ve Mustafa Oğuz'un dehaları sayesinde..
Marmaris Festivali'nden ilham alıp, Çeşme Festivali'ni kurdular.. Ama ne festival?. Dünyanın o günlerde en ünlüsü kimse, solist, gurup orda, Çeşme Kalesi içindeki antik tiyatroda izlemeye başladık. O tiyatro yetmez olunca da, Açık Hava Tiyatrosu'nu inşa etti Belediye..
Ülkenin dört bir yanından insanlar Çeşme'ye akın etmeye başladı..
Yöredeki, otel, motel ve tatil köyleri işin önemini fark edip, maddi manevi müthiş destek oldular.
Mustafa ile Ahmet öyle programlar yaptılar ki.. Nasıl anlatsam..
Bugün, o günlerin havası ile yapılsa mesela, Justin Bieber, Rihanna, Beyonce, Andre Rieu ve Orkestrası ayni hafta içinde sahneye çıkması demek.. Düşünebiliyor musunuz?. Böyle bir 15 gün olsun da hadi gitmeyin Çeşme'ye bakalım..
..Ve de galalarda sonra eğlenceye devam etmek isteyenler için sabaha kadar süren müziği ile 9.5 adlı disko.. Galaya katılan sanatçı da oraya gelince hele..
Yıllarca Çeşme'ye taşındım, denizi ve güneşi sevmeyen ben..
Daha sonra Hakan Dalokay'ın Fly İnn patlaması, tatilin, dinlencenin de ötesinde eğlence olduğunu gösterdi.. Sadece bize değil..
Mikonos bu eğlence türünü Çeşme'den alıp, dünya çapında eğlence adası oldu.
Sonra aklı evvel bir Belediye Başkanı geldi Çeşme'ye.. "Ben halkımın parasını burjuva eğlendirmekte kullanmam" dedi. Festivali kaldırdı.. Çeşme bitti.. Antalya'yı, Konyaaltı'nı Türkiye'ye tanıtan ve Antalya'da mükemmel oteller kurulmasını sağlayan Altın Portakal Festivalini kurup yüz binleri oraya çeken Belediye Başkanı Avni Tolunay değil miydi?.
Hepimiz o sayede tanımadık mı Antalya'yı?. Ardından gelen başkanlar ve bugünkü Menderes Türel, Aspendos başta, büyük festival geleneğini devam ettirmediler mi?.
Bodrum?.
Kaledeki Uluslararası Bodrum Bale Festivali.. Turgut Reis Marina'daki Doğuş Klasik Müzik Festivali, nasıl ilave binleri çeker olmuştu Bodrum'a..
Ama Opera ve Bale'nin başına geldiği günden beri her şeyi öldüren Selman Ada, Bodrum Bale Festivali'ni de piç etti.
Doğuş Marina Festivali yönetim değiştirdi. Yeni gelenler bu yıl "İlle de gitmeli, dinlemeliyim" denecek bir dünya starını programa alamadılar..
Benim gibi bu iki sanata en meraklı gazetecinin bile gidesi yok.
Bugüne dek tek satır da yazmadım, dikkat ederseniz..
Tatil yörelerimizin belediye Başkanlarının hepsi, yöredeki tüm iş adamlarını toplamalı.. Festivallerin önemini anlatmalı.. Onların desteklerini alıp kollarını sıvamalılar..
İsimleri reklam istemez yabancı, yerli yıldızlarla dolu bir program yapmalı Festival bu destekle..
Sponsor oteller gazetecileri ağırlamalı..
Ne yazık ki bu da bir gerçek..
Bugün sponsor daveti dışında bir yere giden ve yazan gazeteci nerdeyse kalmadı.
Antalya Exposundan niye kimsenin haberi yok?. Çünkü profesyonel bir PR şirketi, yöre otel ve tatil köyleri ile anlaşıp sürekli gazeteci ağırlama işini organize etmiyor. Gazeteci de kim davet ederse oraya gidip, onu yazıyor. Bu gerçeği kabullenmek gerek. Bu yıl geçti artık.. Ama 2017 bir "Festivaller Yazı"na sahne olmalı, tüm sahillerde..
Bunu en iyi başaran Amiral Gemisi olur, işte!..
Yani Özer Kayalı Başkanım, Sihirli sözcük, Festival.. Kuşadası bağlamında da bir Uluslararası Pop Müzik Festivali..
Getir dünya ve Türk starlarını..
Dünya duysun Kuşadası'nı..
Dünya dolsun Kuşadası'na!.
(Kuşadası sana söylüyorum.
Uykudaki Çeşme, sen anla.. Sen de "Efsane" günlerine ayni yolla dönebilirsin!.)

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA