Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

Ekonominin iyi işlemesi için enflasyon oranı ne olmalı?

Hep enflasyondan korkulur. Enflasyonun kötülüklerinden bahsedilir. Oysa düşük enflasyon da korkutucu oluyor.
Peki niye düşük enflasyon korkutucu oluyor? Hemen cevaplayalım.
Bir: Düşük enflasyon ortamında firmalar fiyat artıracak neden bulamadıkları için maliyetleri azaltmaya başlıyorlar. Böylece kiraları ve diğer alımlarını kestiklerinden bu defa diğer firmaları olumsuz etkiliyorlar.
İki: enflasyon düşük olunca tüketici motive olmuyor, harcama yapmıyor.
Üç: düşük enflasyon ortamında tüketici, fiyatlar daha da düşecek düşüncesiyle bekleyip alımlarını altı ay sonrasına erteliyor. Bu erteleme nedeniyle talep olmadığından fiyatlar gerilemeye başlıyor. Bu defa şok bir durgunluk ortaya çıkıyor, işsizlik hızla yükseliyor.
Dört: Düşük enflasyon düşük ücret ve temettü gelirlerinin artmasıyla başlıyor.
Fakat ücretlerin düşük olması toplam talebi azalttığı için bir müddet sonra şirketlerin ürettiği ürünlere talep azalıyor, ardından ekonomide durgunluk ve gerileme başlıyor.
Peki niye anlattık bu düşük enflasyonun ortaya çıkarttığı olumsuzlukları? Önceki gün ABD'de açıklanan enflasyon rakamı beklenenin altında gerçekleşti. Ve yıllık tüketici enflasyonu yüzde 1.3 oldu. Oysa ABD Merkez Bankası yıllık yüzde 2'lik bir enflasyon oranı tasarlamıştı. Tabii bu yüzde 1.3 seviyesinde oluşan düşük enflasyon ABD'li iktisatçıları telaşlandırdı. St. Louis Merkez Bankası Başkanı James Bullard düşük enflasyondan yakındı. Çünkü ABD ekonomi tarihine bakıldığında ekonominin en iyi performansı, yüzde 2 ile yüzde 3 enflasyon seviyesinde gösterdiği biliniyor. Yine ABD'li iktisatçı James Baumohl'a göre enflasyon sağlık işareti oluyor, iş piyasasını hareketlendiriyor ve ücretlerin yükselmesine neden oluyor. İşte bu nedenle ABD'de düşük çıkan yıllık enflasyonun yükselmesinde fayda olduğunu ileri sürülüyor. Ve enflasyonu yükseltmek için iktisatçı Baumohl, ABD Merkez Bankası'nın 2008'den beri kısa vadeli faizleri düşük tuttuğunu fakat düşük faizlerin ekonominin canlanması için yeterli olmadığını, daha uzun dönem kamu varlık alımlarının sürdürülüp piyasaya para verilmesi gerektiğini ileri sürüyor. Gelelim Japonya'ya... ABD'nin yaşadığı bu düşük enflasyon sorununu Japonya da yaşıyor. Japon Merkez Bankası ekonomiyi canlandırmak için yıllık yüzde 2 enflasyon hedefi koydu. Fakat bu hedefin tutmasının zor olacağı düşünülüyor. Ve Japon Merkez Bankası bugün enflasyon hedefini gözden geçirecek. Anlayacağınız inanılanların aksine enflasyon düşük olduğunda da ekonomide sorunlar çıkıyor. Demek ki ekonominin iyi işleyebilmesi için elimizdeki tarihsel verilere göre yüzde 2- 3 seviyesinde bir enflasyon oranının altına inmemek gerekiyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA