Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

Büyüme gerilerken faiz artırımı neyin nesi?

Dünya ekonomisinin büyüme hızı bu yıl IMF tarafından 0.2 puan geriletilerek yüzde 3.1'e indirildi. Gelişmiş ülkeler ortalama yüzde 1.2 büyürken, gelişmekte olan ülkeler yüzde 5 büyüyecek. İşte bu nedenle G-20 maliye bakanları büyüme konusunu birinci önceliğe çıkartıyorlar. Ve bundan böyle ülkelerin büyüme ve istihdama odaklanmasını öneriyorlar.
Hal böyleyken son dönemde "ABD Merkez Bankası'nın parasal sıkıştırma söylemi ne olacak?" sorusu akla gelebilir. Bu konuda Bernanke, son açıklamasında, büyüme ivme kazanmaz ve işsizlik artarsa, enflasyon yükselmezse, uzun vadeli faiz hadleri yüksek düzeyini korursa varlık alımına devam edeceğini belirtti. Dolayısıyla gelişmekte olan ülkelerden para çıkışı, Bernanke'nin ilk açıklamasının yarattığı korkutucu hızda olmayacak gibi görünüyor. Fakat son dönemde özellikle bütçe açıklarının milli gelire oranı yüzde 3'ün üzerinde olan yükselen ülkelerden Hindistan, Brezilya ve Endonezya, Bernanke'nin ilk açıklamalarından etkilenip politika faizlerini artırdılar. Aşağıdaki tabloda gösterdiğimiz gibi, Bernanke'nin açıklamalarının ardından Hindistan 2 puan, Brezilya 0.50 puan, Endonezya 0.50 puan politika faizini çoğalttı. Ama Çin, Rusya, G. Afrika, Meksika ve G. Kore faiz artırımına gitmedi. O halde bütçe açığı düşük olan ülkeler ABD'nin sıkı para politikasından pek korkmuyorlar anlamına geliyor bu yaşanan gelişmeler. Çünkü faizleri çoğalttıkları takdirde zaten azalan büyüme hızları daha da azalacak.
Gelelim Türkiye'nin durumuna... Bernanke'nin açıklamaları ve Gezi olaylarının ardından rant kollayan faiz lobisi Merkez'i baskı altına aldı. Oysa Türkiye'nin bütçe açığı düşük ve bu yılın ilk altı ayında bütçesi fazla veriyor. Hatta bu yıl özelleştirme gelirleri 25 milyar lira ilave gelir sağlayabileceğinden bütçe sorunu yok bu ülkede. O halde, bütçe açığını dış finansmanla sağlayan Hindistan gibi 2 puanlık bir politika faizi artışına gitmesi Türkiye'nin büyüme hedefini epeyce aşağılara çekebilir. Zaten IMF tahmininde Türkiye'nin 2013 büyüme hızı yüzde 3.4, enflasyon yüzde 6.6 seviyesinde bulunuyor. Bir de faiz lobisinin baskısıyla gereğinden fazla faiz artışı yapılırsa büyüme hızı daha da aşağılara inebilir.
Kısaca Türkiye'nin geçen yıl olduğu gibi bu yıl da yüzde 2 seviyesinde büyümesi doğru olmaz. Yine oyuna gelmeyelim. Faizlerde dikkatli olmakta fayda var.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA