Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

Zengin vergisi uygulanmaya başlıyor

Fransa Anayasa Mahkemesi zengin vergisini kabul etti. Buna göre yıllık geliri bir milyon euroyu geçenler ilave gelire yüzde 75 vergi ödeyecek.
Bildiğiniz gibi Fransa Devlet Başkanı François Hollande, seçim vaatleri arasında zenginlere ilave vergi uygulayacağını duyurmuştu. Hollande, zengin vergisine gerekçe olarak 2008 krizinin ardından zenginlerin daha da zenginleştiğini, dar gelirlilerle yüksek gelir grupları arasındaki gelir farkının arttığını, gelir dağılımında adaletin bozulduğunu ileri sürdü seçim konuşmalarında. Ve bu nedenle zenginlere ek verginin şart olduğunu söyledi. Fakat daha sonra anayasa mahkemesi, verginin nasıl ödeneceği konusunda açıklık olmadığını ileri sürerek uygulamayı kabul etmedi. Bunun üzerine hükümet, yeni bir düzenleme yaparak şirket ve diğer organizasyonların ücretlerden zengin vergisinin kesilmesine olanak sağladı. Bu arada önceki öneriden farklı olarak aile geliri yerine kişilerin bir milyon euro tutarındaki gelirleri dikkate alınarak verginin tahakkuk ettirilmesi esası benimsendi. Böylece 2013 ve 2014'te elde edilen bir milyon euro üzerindeki gelirlere yüzde 75 ilave zengin vergisi uygulamasının yolu açıldı. Tabii bu uygulamayla birlikte Fransa'da toplam vergilerin milli gelire oranının yüzde 46'ya ulaştığı ileri sürülüyor. Bu oran zengin ülkeler arasında en yüksek vergi yükü olarak biliniyor.
Peki niçin önemli zengin vergisi... Önemli çünkü 2008 krizinin ardından zenginler daha zengin, fakirler daha fakir oldu. Böylece faiz lobisinin güzelleme yaptığı mega zenginler dar gelirlilerin küçük mevduatlarını düşük faizle toplayıp toplanan bu paraları, yine onlara kredi kartları aracılığıyla yüksek faize mahkûm edip adeta köle haline getirmeyi hızlandırdılar. Hatta faizleri manipüle edip küresel düzeyde işçiden esnafa, küçük yatırımcıdan öğrenciye herkesi adeta soydular. Benzeri oyun Türkiye'de de oynandı. Rekabet Kurulu 12 bankayı mevduata düşük faiz verip, tüketici kredilerinden yüksek faiz alınması konusunda aralarında rekabete aykırı olarak anlaştıkları gerekçesiyle yakaladı. Bankalara 1.2 milyar lira ceza kesildi. Ama bu manipülasyonu yapanların ve onlara destek veren faiz lobisinin şahsi kazançları vergilendirilmedi. Hatırlayacaksınız Başbakan Erdoğan "TÜSİAD üyelerinin ödediği vergilere baktım ödüyorlar ama yeterli değil" dediğinde büyük tepki görmüştü İstanbul sermayesinden. İşte şimdi Fransa'da yürürlüğe giren zengin vergisi bu nedenle önemli. Kısa dönemde küresel bir vergi haline dönüşebilir zengin vergisi. O takdirde bizim faiz lobisinin elemanlarının ne yapacağını göreceğiz. Yakalandıkları halde hâlâ "lobi yok" söylemini ısrarla sürdürüyorlar. Eğer zengin vergisi bu ülkede yürürlüğe girerse Fransa'da bazılarının yaptığı gibi başka ülke vatandaşlığına mı geçerler bilemeyiz. Kısaca manipülasyon yoluyla lobinin elde ettiği haksız kazançların vergileri muhakkak alınmalı. Fransa bu yolu açtı artık.
İyi yıllar diliyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA