Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

Faiz lobisi niçin sinirleniyor?

Faiz lobisi küresel piyasalarda hâlâ ucuz olan kısa vadeli parayı Türkiye'ye pahalıya satmak için baskı yapıyor. Ve Merkez Bankası'na faiz artırımı yapması için sürekli uyarıda bulunuyor. Oysa Merkez'in faiz artırması için ortada haklı bir gerekçe yok. Çünkü Merkez, 2014 para ve kur politikası sunumunda kurları düşük düzeyde tutmak için faiz müdahalesi yapmayacağını, sadece enflasyon amaçlı faiz müdahalesi yapabileceğini belirtti.
Yine ekonomi yönetimi, tüketici harcamalarını azaltmak için özellikle ithal ürünlerin vadeli satışlarında kullanılan kredi kartları ve tüketici kredilerinde peşin ödeme tutarlarında artış getirdi. Ve taksit sayısını azalttı. Böylece hem ithalat talebi hem de kredi talebi istenen düzeyde tutulabilecek. Yerli ürünlerde ise peşin ödeme ve taksit sayısı azalmadığından yerli üretici desteklenecek.
Tabii bu arada ekonomi yönetiminin, kredileri tüketimden yatırıma yöneltmeyi tasarladığını hemen belirtelim. Hal böyle olunca bu ülkenin sıcak paraya pek ihtiyacı kalmıyor. Bir de eskiden olduğu gibi bütçe açığının yüksek düzeyde olmaması devlet borçlanmasını azalttığından faiz lobisi bu defa iki yönden talep sıkışması yaşıyor.
Niye iki yönden talep sıkışması yaşıyor faiz lobisi? Çünkü devlete sıcak para satamıyor. Devlet artık ortalama 74 ay vadeyle borçlanabiliyor. Hatırlayacaksınız devlet 2002'de ortalama 9 ay vadeyle borçlanabiliyordu. Yine kart ve tüketici kredisi vade sınırlamaları tüketiciye para satışını kısıtlıyor. Dolayısıyla sıcak para talebi azaldığı halde faiz lobisi, Merkez'e "faiz artır" diyerek kurları aşağı çekip ithalat talebini çoğaltmaya çalışıyor. Böylece tekrar sıcak para talebini canlandırmak istiyor. İşte bu noktada faiz lobisi yanılıyor. Çünkü Merkez, 25 yıldır izlenen yüksek faiz-düşük kur politikasının çıkmaz sokak olduğunu gördü. Tekrar bu çıkmaz sokağa girmek istemiyor. Bir de unutmadan hemen belirtelim dün Eurostat euro bölgesi enflasyon oranını açıkladı.
Buna göre, Aralık 2012'de yıllık yüzde 2.2 olan enflasyon Aralık 2013'te yıllık yüzde 0.8'e geriledi. Oysa Avrupa Merkez Bankası'nın hedefi yüzde 2 düzeyinde yıllık enflasyondu.
Ve euro ekonomisini canlandırmak için Avrupa hâlâ bu yüzde 2'lik enflasyona ulaşmaya çalışıyor. O halde Avrupa'dan belki tekrar bir faiz indirimi ve parasal genişleme önlemi beklemek akla uygun geliyor.
Anlayacağınız bizim Merkez'in politika faizlerini artırması için ortada haklı bir neden görünmüyor. İşte olaylar istediği gibi gelişmediğinden faiz lobisi sinirleniyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA