Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

"Sokaklarda kan varsa senetleri satın al"

Bildiğiniz gibi mega zenginler dar gelirli kesimlerin mevduatını düşük faizle topluyorlar. Ardından topladıkları bu paraları çok yüksek faizlerle yine dar gelirlilere kredi kartı, tüketici kredisi adı altında kullandırıyorlar. İşte toplumsal piramidin en altından en üstüne yapılan bu para aktarımına güzelleme yapanlara, aracılık edenlere, bu sömürüyü örtbas etmek için "faizler piyasada rekabet içinde belirleniyor" diyerek mega zenginlerin korumasını yapanlara faiz lobisi diyoruz.
Gelelim faiz lobisinin güzelleme yaptığı mega zenginlerin küresel gücüne... Son yirmi yılda başta ABD olmak üzere pek çok ülkede finansal regülasyonlar gevşetildi. Böylece finans kesiminin ekonomideki payı hızla çoğaldı. Ve küresel düzeyde nüfusun yüzde 1'ini oluşturan mega zenginler dünya servetinin yüzde 40'ını kontrol etmeye başladılar. Tabii dünya nüfusunun yüzde 99'u bu bölüşüm nedeniyle adaletsiz bir servet ve gelir dağılımıyla karşı karşıya kaldı. Bir de 2008 krizinin ardından gelen küresel işsizlik bu adaletsiz servet ve gelir dağılımına eklenince pek çok ülkede sosyal çatışmalar hızla çoğaldı.
Niye yaptık bu kısa açıklamayı?
Yaptık çünkü Ukrayna'da yaşanan olaylar yüksek bütçe açığı ve yüksek cari açık nedeniyle ülke borçlarının ödenemeyeceği, Ukrayna'nın temerrüde düşeceği algısını yarattı.
Bir de faiz lobisinin haksız kazanç elde etmek için kullandığı araçlardan olan kredi derecelendirme kuruluşlarından Standard and Poor's ülkenin notunu üç haftada iki kez düşürüp çöp anlamına gelen CCC düzeyine indirdi, görünümünü negatif olarak belirledi. Böylece bu ülkenin dolar bazında ihraç ettiği tahviller alıcısına yüzde 32 düzeyinde kazanç sağlar hale geldi. Ülkenin on yıl vadeli devlet tahvilleri son bir ayda yüzde 15 değer kaybetti. Yine bütün dolar bazında bono ve tahvillerde kayıplar son bir ayda yüzde 7-14 arasında değer kaybına uğradı. İşte ekonomisi pek fazla büyük olmayan Ukrayna'nın bu bono ve tahvillerini şimdi mega zenginlerin akbaba fonları toplamaya başladı. Böylece servetlerine yine büyük kazançlar ilave edecekler. Çünkü bu tahvillerin pek çoğu sigortalı. Vadesi geldiğinde Ukrayna ödemese bile sigorta şirketi tahvil bedelini ödeyecek. Kısaca bu tahvilleri şimdi ucuza alan dolar bazında epeyce para kazanacak. O halde hemen şu soruyu soralım "Bu kanlı sokak çatışmaları kimin yararına oluyor?" Tabii zenginlerin yararına oluyor. Zaten büyük kısmını kontrol ettikleri dünya servetinin kendilerine ait kısmını daha da artırıyorlar. O halde "sokakta kan varsa senetleri satın al" diyen Rothschild hanedanının Londra kolunu kuran Nathan Mayer'in söylemi doğrulanıyor. Dolayısıyla mega zenginler bu çatışmalardan besleniyorlar.
Anlayacağınız faiz lobisi mega zenginlere bu haksız kazançları elde etmeleri için hizmet ediyor. Ülkelerde çıkan çatışmalar zenginlere para aktarmanın bir aracı olarak kullanılıyor. Sokaklar kana bulanırken mega zenginler servetlerini çoğaltıyorlar. İşte bu çatışmaların kazananı mega zenginler oluyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA