Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SEVİLAY YAZIYOR SEVİLAY YÜKSELİR

İrlandalılar içimizde midir dışımızda mı?

AB Bakanlığı ile Dublin'deyiz. Havanın en kasvetli olduğu zamanda bu ülkeye gelmemizin sebebi, önümüzdeki 6 ay dönem başkanlığını yapacak olması.
Bakan Egemen Bağış'ın Türkiye'nin bu dönemde AB müzakerelerini hızlandıracak bir fırsat yaratabileceğine inancı tam. İnşallah İrlanda, Mustafa Denizli'nin 2000 yılında İrlanda ile oynanan milli maç sonrası kurduğu şu meşhur, "İçimizdeki İrlandalılar" sözünün haklılığını güçlendirecek tavır sergilemez. Tabii Denizli'nin o sözü kullanırken maksadı başkaydı. Kötü oyunlarından dolayı sanırım oyuncularına gönderme yapmıştı. Bilirsiniz o tarihten bu yana bir hainlik veya vefasızlık anlatılmak istendiğinde çoğu kez bu söz kullanılır: "İçimizdeki İrlandalılar."
İçimizde mi, dışımızda mı olduklarını hep beraber göreceğiz. Dün Avrupa İşleri Enstitüsü'nün düzenlediği konferansta konuşan Bağış, onlardan beklentisini netçe ortaya koyarken ustaca bir yol izledi. Bilmeyenler için yazayım. İrlanda ile ilişkilerimiz 1840'lara dayanıyor. Ülke o tarihte korkunç bir kıtlıkla kavrulurken Osmanlı gemiler dolusu patates yollayıp yardım eli uzatmış. Uzatılan dost elini unutmamış İrlandalılar.
Bakan konuşmasına bu maziyi hatırlatarak başladı. "Siz bizdensiniz, biz de sizdeniz" mealindeki sözlerini Türkiye'ye duyduğu hayranlıkla bilinen İrlandalı şair James Clarence Mangan'ın, "La İlahe İllallah"la başlayan Boğaziçi şiiriyle tamamladı ve sonra da temennisini dile getirdi:
"Önümüzdeki dönem desteğinize daha çok ihtiyacımız var. Beş dönemdir müzakereye açılan bir fasıl olmadı. Sizin dönem başkanlığınızda yeni bir faslın açılmasını istiyoruz."
İrlanda'dan olumlu cevap alıp alamayacağımızı söylemek için erken. Önümüzdeki 6 ayı görmek lazım. Ama şahsen ben çok merak ediyorum; ülkeleri açlıktan kırılırken ecdadımızın gösterdiği duruşu İrlandalı kardeşlerimizin unutup unutmadıklarını...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA