Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞENAY YILMAZ

Üstün zekalı çocuk ilgi ister

9 yaşındaki üstün zekalı oğlumu, ilimizdeki bir üniversite, misafir öğrenci olarak kabul etti. Bu durum oğlumun psikolojisini olumsuz etkiler mi? M.H./Samsun

Çocuğunuz özel bir duruma sahip. Bu nedenle ona özel bir ilgi ve alaka gösterilmeli. Bence üniversiteye misafir öğrenci olarak gitmesi güzel bir karar.

HEDEF BELİRLEYİN
Ayrıca üniversite öğretmenlerinden birini de mentör, yani bir anlamda yaşam koçu gibi ayarlayabilirseniz harika olur. Bu konuyla ilgili yasalarımızda yeni yeni düzenlemeler yapılıyor ve üstün zekalı çocuklara yeni imkanlar sağlanıyor. Çocuğun psikolojisine gelince... Zaten üstün olmak, farklı olmaktır. Bu nedenle siz ne kadar bazı şeyleri farklı anlatsanız da, o neyin ne olduğunu anlayacaktır. Bence onu izleyin. Nelerden keyif aldığını takip edin. Çocuğunuzun ileriye yönelik hedefler koymasına yardımcı olun. Ancak akranlarından da koparmayın. Mutlaka bir-iki tane dahi olsa 'kanka' diyebileceğimiz arkadaşları olsun.

Otizmli çocuğu okula gönderin
3. sınıfta kaynaştırma öğrencisi olan otizmli oğlum sınıfta uyumsuzmuş. Ne yapmalıyım? A.R/Çorum
Sadece kaynaştırma öğrencilerinin sorunlu olduğuna dair yanlış bir kanı var. Oysa diğer çocuklar da, bu çocukla beraber kaynaştırılır. Çocuklar; sokakta, otobüste, trende otizimli birini görünce nasıl davranacakları konusunda eğitilir. Esas kaynaştırma eğitimi budur. Çocuğunuzu okula göndermemeniz, mevcut sorunlarının artmasına neden olabilir. Bu nedenle çözüm bulma merkezli düşünün; ders sayısını azaltma, daha rahat derslere girmesini sağlama, gölge öğretmen tutma, özel eğitim ders sayısını artırma gibi... Ayrıca yasal haklarınızı takip edin ve bilgilenin.

Kızınızı yakından takip edin

İlkokula giden kızım derste hiçbir şey yazmıyormuş. Ne yapmamızı önerirsiniz? K.Y/Manisa

Çocuğunuzla ilgili bu şikayetler; otoriteyi tanımama, dikkat dağınıklığı ve hiperaktivite ya da dil iletişimi gibi sorunları akla getiriyor. Ancak bu problemleri düşünmeden önce kendi davranışlarınızı düşünün. Evdeki kurallara uyuyor mu? Bu konuda siz ne kadar netsiniz? Evde çocuktan istenen bir şey için herkes aynı davranışı mı gösteriyor? Cezalandırmada yanlış yöntemler mi uyguluyorsunuz? Önce doğru davranış kalıplarını uygulayın. Gerekirse kendiniz destek alın. Eğer halen sonuç alamıyorsanız, çocuk psikiyatrından görüş isteyin

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA