Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞENAY YILMAZ

Harfleri eksik söylüyor

3.5 yaşındaki kızım renkleri, sayıları,şekilleri biliyor, fakat konuşurken bir sürü harfi eksik söylüyor. Konuşma terapistine götürmeli miyim? A.C./Bursa
Çocuğunuzun zihinsel gelişimi gayet iyi. Ancak konuşurken harflerin yer değiştirmesi, eklemeler ve farklı söyleyişler birçok nedenden kaynaklanabilir.

DUDAK EGZERSİZİ
İlk akla gelen; ailede geç konuşma sorunu olup olmadığı. Eğer varsa, ortalama 4 yaşında konuşması iyice açılacak ve netleşecektir. Eğer böyle bir genetik yatkınlık yoksa, ufak da olsa öğrenme güçlüğü ve dikkat dağınıklığı gibi sorunlar olabilir. Bu nedenle mutlaka altı ayda bir gelişim testi yaptırarak gelişimini takip ettirin. Dili ve dudakları çalıştıracak egzersizler yaptırın. Sakız çiğnetin, balon şişirtin, dudaklarının kenarına sürdüğünüz balı diliyle yalamasını isteyin. Bu arada sesleri özellikle vurgulayarak konuşun. Önceleri söylemesini beklemeyin; sadece sizi dinlesin. Zamanla bu seslere karşı duyarlılığı artacaktır.

BÜYÜKANNESİNDE KALMALI MI?
4 yaşındaki çocuğumun anneannesinde ya da babaannesinde yatılı kalması sakıncalı mı? O.R./İzmir
Çocukların anneanne ya da babaanne ile kalması; onlarla geçirdiği süreyi seviyorsa, keyifli bir şeydir. Ancak kalma süresini iki-üç geceden uzun tutmamaya çalışın. Onlarda kalması çocuğunuza birçok şey katabilir. Özgüveninin artmasını, farklı kişilerle ve ortamlarda iletişime girmesini sağlayacaktır. Ayrıca oradaki aitlik duygusunun pekişmesini, ikinci bir ev hissiyatını kazanmasını da sağlayacaktır. Bu arada sizin de eşinizle baş başa yemek yemeniz, gezmeniz, sinemaya gitmeniz size iyi gelecektir. Daha fazla kalmak istemesi konusunda net olun; "İki gece dedik ve bitti" diyerek kesinliğinizi gösterin.

KIZIMIN ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ VAR
Kızımın öğrenme güçlüğü var. İlaç, özel eğitim gibi yolları denedik. Yapılacak başka ne var? T.D./Samsun
Özel öğrenme güçlüğü; genelde genetik bir sorundur. Aile ağacınızı incelerseniz, çocuğunuz hakkında bir fikir geliştirebilirsiniz. Çocuğunuzu sadece okuma, yazma, matematik üçgeni içinde değerlendirmeyin. Onun el becerilerini geliştirin. Mutlaka el sanatları kursları, müzik ve sanat içerikli çalışmalara dahil edin. Ayrıca size göre normal olan bir şey diğerlerine göre de normal midir? Siz çocuğunuzun neye göre normalleşmesini bekliyorsunuz? Bunu tartmalı ve değerlendirmelisiniz. Önerim; onu akademik derslerden çok el becerisine yönlendirmeniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA