ALMANYA’NIN Baden Württemberg Eyaleti’nde yaşayan Nevzat Salim (59), Almanya’daki ilk döneri kendisinin sattığını söyledi. 1969 yılında Reutlingen’de düzenlenen “Reutlingen Sokak Şenliği”nde ilk ekmek arası döneri hazırlayıp 4 Mark’a sattığını açıklayan Bursalı Nevzat Salim, “Sanırım bu, Almanya’da hazırlanan ilk döner oldu” dedi. Almanya’da döneri ilk sattığını söyleyen iki kişi daha var.\n\n
RESİMLERİ BULDU\n\nSALİM’İN ortaya çıkmasının nedeni de bu. Bir tanıdığının kendisine, “Nevzat, uyuyor musun” dediğini anlatan Salim, “Basında dönerin Berlin’de bir Türk tarafından icat edildiğini ve ilk 1972 yılında satılmaya başlandığını okudum. Bunun üzerine döneri Almanya’ya nasıl getirdiğimi anlatmaya karar verdim. Albümlerimi karıştırdım ve fotoğrafları buldum. İlk satışı belediye binasının önüne kurduğum stand da yaptım” dedi.\n\n
İŞİ BURSA’DA ÖĞRENDİ\n\n1960’lı yıllarda babasının çalıştığı Reutlingen’e geldiğini anlatan Salim, “Dönerin eksikliğini yaşadım. Zaten Bursa’da dönerci ve köftecilerde çalıştığım için, etin ve kıymanın nasıl hazırlandığını ve önemlisi de döner etlerinin nasıl dizilmesi gerektiğini biliyordum. Sonra babamla birlikte dernek şenlikleri ve aile arasındaki eğlencelerde döner hazırladık. Çok ilgi gördük, iyi para kazanmama rağmen, işyeri açamadım. Çünkü o dönemlerde Türklere işyeri açma müsaadesi verilmiyordu” dedi.\n\n
ÖNCE KİM SATTI?\n\nBERLİN'Lİ Mahmut Aygün’ün ilk döneri 1971 yılında Berlin Kreuzberg’de sattığı, Kadir Nurman’ın da 1972 yılında sattığı bildiriliyor. Ancak Nevzat Salim, “Zaten döner Türkiye’nin bir ürünü. Almanya’da kimsenin icat etmesi mümkün değil. Döner 100 yılı aşkın bir geçmişe sahip” dedi. 1969 yılında ilk döneri sattığını söylüyor ve fotoğrafları gösteriyor. Salim’in ilk döneri daha o zamanlar hazırladığını, Reutlingen İşçi Derneği üyeleri de doğruluyor.\n\n
Soğumasın diye yoğurt koymamış\n\nBir Alman fırınına özel olarak büyük bir ekmek yaptırdığını anlatan Nevzat Salim, “Ekmeğin içine bir kaşık bol tereyağlı sıcak domates sosu, döner eti, ince kesilmiş maydanozlu soğan, iki dilim kesilmiş domates ve iki yeşil salata yaprağı koydum. Etin tadı kaçmasın, soğumasın diye yoğurt bile koymuyordum. Ekmek arası olarak 60’lı ve 70’li yıllarda kaliteli et ve malzemeden dolayı porsiyonunu 4 Mark’a sattım. Çünkü ucuz satmak bir sanat değildir. Bu da benim atasözüm” dedi.\n\n
Dönercilere tavsiye\n\nNEVZAT Salim, kaliteli bir dönerin ucuza satılamayacağını belirterek, “Bu hiçbir yerde olmaz. Almanya’da yeterince Alman Tarım Bakanlığı’ndan tasdikli, DLG Sertifikalı döner imalatçıları var. Kaliteye önem verin ve sivil giysilerle de çalışmayın, çalıştırmayın. Beyaz giyinmek temizliği ifade edir” dedi.\n\n
REUTLİNGEN