Almanya Başbakanı Merz: ABD ile çelik vergisi krizinde çözüme yakınız

Almanya Başbakanı Friedrich Merz, Avrupa Birliği (AB) ile ABD'nin çelik ve alüminyumda yaşadığı gümrük vergisi anlaşmazlığının çözümü konusunda doğru yolda olduklarını söyledi.

AA

Oluşturma Tarihi 16 Eylül 2025 13:50

Almanya Başbakanı Friedrich Merz, Alman Mühendisler Derneği (VDMA) tarafından düzenlenen 15. Alman Makine Mühendisliği Zirvesi'ndeki konuşmasında, AB ile ABD arasında gümrük ihtilaflarına yönelik değerlendirmelerde bulundu.

ABD ile çelik ve alüminyumda yaşanan gümrük vergisi anlaşmazlığının çözümü konusunda doğru yolda olduklarını vurgulayan Merz, "Ancak hala çözüme ulaşmamız gerekiyor ve bu yolda ilerliyoruz." dedi.

Merz, AB ile ABD arasındaki tartışmalı gümrük anlaşmasını ise "düşünülebilecek tüm çözümler arasında... en az kötü olanı" olarak niteledi.

ABD Başkanı Donald Trump yönetimi ile ticaret görüşmelerinin çok zor olduğunu belirten Merz, Washington'un tutumunun "serbest küresel ticaretin tüm taraflar için refahı artırdığı" şeklindeki temel inancıyla da çeliştiğini söyledi.

Merz, ABD'nin tutumunun AB'nin dünyanın diğer bölgeleriyle hızlı bir şekilde serbest ticaret anlaşmaları imzalamayı daha da önemli hale getirdiğini de vurguladı.

Almanya Başbakanı Merz, konuşmasında ayrıca hükümet olarak şirketlerin bürokratik yüklerini hafifleteceklerini bildirerek, "Ekim ayında, tek bir yeni yasa çıkarmayacağımız, aksine bir dizi mevcut yasa ve düzenlemeyi kaldıracağımız bir kabine toplantısı yapmayı planlıyorum." dedi.

Merz, Alman iş gücü piyasasını daha esnek hale getirme konusunda çalıştıklarını da sözlerine ekledi.

Öte yandan, VDMA Başkanı Bertram Kawlath, Merz'den önce zirvede yaptığı konuşmada, ABD ile AB arasındaki gümrük anlaşmasının istikrar sağlamadığını belirterek, Avrupa makine mühendisliği şirketlerinin ABD'de yüzde 15 yerine yüzde 50'ye varan ithalat vergileri ödemek zorunda kaldığı eleştirisini yaptı.

Sabah.com.tr Uygulamamızı İndirin

Uygulamalara Özel Ayrıcalıkları Keşfedin!
15.062,6500 Değişim 233,63 Son veri saati:
Düşük 14933,47 Yüksek 15167,1
Açılış
45,4098 Değişim 0,1258 Son veri saati:
Düşük 45,2445 Yüksek 45,3703
Açılış
53,5661 Değişim 0,3727 Son veri saati:
Düşük 53,1484 Yüksek 53,5211
Açılış
6.875,6230 Değişim 111,381 Son veri saati:
Düşük 6816,275 Yüksek 6927,656
Açılış
117,1736 Değişim 4,9407 Son veri saati:
Düşük 114,0726 Yüksek 119,0133
Açılış
BİST En Aktif Hisseler