Rusya Ukrayna Savaşı Son Dakika Haberleri: Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş 27'nci gününe girdi. AVM saldırısının ardından başkent Kiev'de ilan edilen 35 saatlik sokağa çıkma yasağı devam ediyor. Kiev'de sadece asker, polis ve özel izinli kişilerin sokağa çıkmasına izin veriliyor.
Ukrayna topraklarında devam eden savaş hararetini korurken çatışmaların uluslararası mücadele boyutunda da peş peşe gelişmeler yaşanıyor. ABD, İtalya tarafından Rusya'ya yaptırımlarla ilgili yeni adımlar gelirken Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy'den savaşın seyrine ilişkin önemli açıklamalar geldi.
İşte Rusya Ukrayna savaşı için son durum bilgisi ve yaşanan son dakika gelişmeleri
03.23: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna'nın, Rusya Federasyonu'nun güvenliğini hiçbir zaman tehdit etmediğini belirterek, dünya kamuoyuna savaşı durdurmaları çağrısında bulundu.
02.13: Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Rusya'nın saldırılarının sürdüğü Ukrayna'da şimdiye kadar sağlık hizmeti veren merkezlere 64 saldırı yapıldığını duyurdu.
00.22: Rusya'nın BMGK'ye sunduğu Ukrayna'ya yardım tasarısı gereken 9 oyu alamadığı için kabul edilmedi, tasarıya sadece Çin destek verdi, 13 ülke çekimser kaldı.
21.02: ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, mevcut belgeler ışığında ABD yönetiminin, Rus güçlerinin Ukrayna'da "savaş suçları" işlediği sonucuna ulaştığını açıkladı.
19.51: Rus Ordusu, önceki gün Kiev'in Podil bölgesinde vurduğu AVM'ye yeniden saldırdı. AVM ve çevresine 4 adet top atışı gerçekleştirildi. Saldırıda 1 kişi hayatını kaybetti.
19.03: Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı savaş ile uluslararası hukuku alenen ihlal ettiğini ve bu durumun kabul edilemeyeceğini belirterek savaşın derhal durdurulması çağrısında bulundu.
17.42: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile Ukrayna'daki durumu ele aldı.
16.15: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD ve Avrupa Birliği'ne (AB) mal tedarikinde ödemeyi dolar veya avro ile almanın artık anlamsız olduğunu belirterek, "Dost olmayan ülkelere doğal gaz satışının ödemelerinde Rus rublesine geçmeyi planlıyoruz." dedi.
15.40: Belarus, Brest kentindeki Ukrayna Konsolosluğu'nu kapatma kararı aldı. Belarus, bazı Ukraynalı diplomatlardan ülkeyi terk etmelerini istedi.
12.51: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rus ordusunun geri çekildiği, ateşkes sağlandığı ve ülkesinin güvenliğinin garanti edildiği takdirde, Ukrayna'nın NATO üyeliği talebinden vazgeçmeye hazır olduğunu bildirdi.
Rusya Ukrayna Savaşı Son Dakika Haberleri
11.13: Rus birlikleri Çernihiv'de bir köprüyü hava uçurdu.
11.13: Rusya Savunma Bakanlığı, Rivne yakınlarındaki Ukrayna silah deposunu vurduklarını söyledi.
10.26: Ukrayna'da Rus ordusunun saldırıları nedeniyle 121 çocuğun hayatını kaybettiği, 167 çocuğun yaralandığı bildirildi.
07.00: Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Oleg Nikolenko, Rusya ordusunun abluka altına aldığı Herson şehrinin insani felaketle karşı karşıya olduğunu bildirdi.
04.55: Ukrayna Devlet Başkanlık Ofisi Başkanı Andriy Yermak, Rusya'nın ülkesine yönelik başlattığı savaşın durdurulmasında Çin'in "belirgin" rol oynaması gerektiğini bildirdi.
04.17: Rusya ordusu tarafından, Ukrayna'nın Borispol, Herson ve Kryvyi Rih kentlerine ile başkent Kiev'e gece yarısı roketlerle saldırılar düzenledi.
Rusya Savunma Bakanlığı: "Bugün Ukrayna'ya ait 83 askeri tesis vuruldu" | Video
03.30: Ukrayna ordusu ise, Luhansk bölgesinde yer alan 24. Ayrı Mekanize Tugayı'na yönelik saldırı düzenledi.
Rusya, Ukrayna'ya düzenlediği gece saldırılarında 4 kenti vurdu | Video
Son 24 saat Kiev'de yapılan operasyonlarda 149 Rus sabotajcı yakalandı. Yetkililer cep telefonları üzerinden sivillere dışarı çıkılmaması ve sokağa çıkma yasağına uyulması yönünde mesajlar atıyor.
Ukrayna polisi Rus sabotaj ekibini kıskıvrak yakaladı | Video
Ukrayna'da çatışma bölgelerinden sivillerin tahliyesi de devam ediyor. Başta Mariupol, Zaporojiya ve Kiev olmak üzere ülkede çalışan 7 insan koridordan 24 saatte çeşitli zorluklara rağmen 8 bin 57 kişiyi güvenli bölgelere tahliye edebildi.
KİEV'DE KUŞATMA DEVAM EDİYOR
Rus ordusunun Kiev kuşatması da devam ediyor. Ukrayna ordusunun büyük bir direnişiyle karşılaşan Rusya birlikleri ağır kayıplar veriyor ve zaman zaman geri çekiliyor.
Rusya, üzerinde Z harfi yazan Soyuz roketini uzaya gönderdi | Video
Kiev direnişinin gücünü gören Kievliler de yavaş yavaş şehre geri dönüyor. Her şeye rağmen evlerine dönen Kievliler'in sayısında büyük bir artış yaşanıyor. Şehirdeki bazı restoranlar ve kefeler de açılmaya başlandı.
Ukrayna'nın Karadeniz kıyısındaki Mariupol kentinde savaşın en kanlı senaryosu yaşanmaya devam ediyor. Ülkenin doğusundaki Donetsk idari sınırları içerisinde yer alan ve Rus ayrılıkçıların değil ancak Kiev yönetiminin kontrolünde olan Mariupol, günlerdir Rus güçlerinin kuşatması altında bulunuyor.
Zelenskiy: "Bu hafta G7, NATO ve AB zirvelerinde yeni yaptırımlar için çalışacağız" | Video
Rus Ordusu tarafından ağır silahlarla vurulan şehirde, büyük bir yıkım yaşanıyor. Şehirdeki çok sayıda sivil, haftalardır sığınaklarda yaşıyor.
Rusya'nın savaş açtığı Ukrayna'da, saldırıların başlamasından bu yana 117 çocuğun hayatını kaybettiği, 155 çocuğun da yaralandığı bildirildi.
Buna göre, Rus ordusunca bugüne kadar düzenlenen bombardımanlarda 548 eğitim kurumu hasar görürken bunlardan 72'si ise tamamen yıkılarak kullanılamaz hale geldi.
RUSYA UKRAYNA SAVAŞI ÇOCUK VE KADINLARI VURDU
Bombardımanlardan en çok Kiev, Harkiv ve Çernigiv'de yaşayan çocuklar etkilendi.
"300 bin Herson sakini, Rus ordusunun ablukası nedeniyle insani felaketle karşı karşıya. Herson'daki gıda ve ilaç stokları neredeyse tükenmek üzere. Ancak Rusya, sivillerin tahliyesi için insani yardım koridorlarını açmayı reddediyor."
Rusya'nın eylemlerini "barbarca" şeklinde nitelendiren Nikolenko, bunun durdurulması gerektiğini vurguladı.
UKRAYNA'DAN TUGAY SALDIRISI
Rusya ordusu tarafından, Ukrayna'nın Borispol, Herson ve Kryvyi Rih kentlerine ile başkent Kiev'e gece yarısı roketlerle saldırılar düzenledi. Ukrayna ordusu ise, Luhansk bölgesinde yer alan 24. Ayrı Mekanize Tugayı'na yönelik saldırı düzenledi.
Rus ordusu tarafından, Ukrayna'nın bazı kentlerine yine roketli saldırılar düzenlendi. Rusya tarafından, Ukrayna'nın başkenti Kiev'in merkeze yakın bölgelerine yapılan roketli saldırılarda bir nokta büyük bir şiddetle vuruldu.
Roketlerin vurduğu noktada büyük ölçekli patlamalar yaşanırken, bu patlamalar kentin her tarafından hem görüldü hem de duyuldu. Ukrayna'nın Borispol kentine de Rus birlikleri tarafından büyük bir saldırı gerçekleştirildi. Roketlerle yapılan saldırılarda kentin hemen dışındaki bir nokta hedef alındı. Vurulmanın etkisiyle gökyüzüne büyük bir alev bulutu yükselirken, kentteki saldırının hangi hedefi vurduğu konusunda henüz resmi bir açıklama yapılmadı.