Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

İnternette seks ve aldatma

Olanaklar dahilinde çocuklara bilgisayarları nasıl kullanacaklarını ve internetten nasıl yararlanacaklarını öğretiyoruz.
Ancak eksik bıraktığımız bir nokta var: Bu teknolojilerin gerçek hayatla karşılıklı ilişkisi... Yani: Davranış biçimleri, ahlakı, adabı muaşereti, barındırdığı tezgahlar vs...
Veliler okul çevresinde dolanan 'kötü adamlar' konusunda çocuklarını uyarır. Mesela " Sana şeker verirse sakın alma, hemen uzaklaş " filan derler.
Karşımıza çıkan bir kişi, 'aşarı olumlu' ya da 'fazlasıyla özverili' olursa dikkat kesiliriz. "Ne oluyoruz, niye böyle davranıyor, acaba başka bir hesabı mı var" diye kuşkulanırız.
Ancak benzeri bir durum internette (ya da mesela kredi kartı konusunda) olduğunda, bütün o uyarılar uçup gidebiliyor.
Erciyes Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Erdoğan Berçin'in başına gelenler tam da bu internet cehaletinin göstergesi.
Karl Marx ' üretici güçler'in (emek, toprak, makine, vs.) çevresinde şekillenen ' üretim ilişkileri'nden söz etmişti.
Burada da benzeri bir durum var: Sadece işin teknolojisini değil, o teknolojinin (yani bilgisayarların, internetin) çevresinde oluşan " kullanım ilişkilerini " de öğrenmek ve öğretmek gerekiyor.
Ancak veliler internet dalaverelerini çocuklarına öğretemiyor çünkü zaten kendileri de bilmiyor. Çocuklar da ister istemez bütün bu tezgahları el yordamıyla öğrenmek zorunda kalıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA