Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DİLEK GÜNGÖR

50 bin kişi niye borçlandı?

Bir mal sahibi olacaksanız neye bakarsınız? Önce ekonominin durumuna bakarsınız değil mi? Önünüzü göremiyorsanız borç yapmazsınız. Siyasetin durumuna bakarsınız. Belirsizlik olacağını öngörüyorsanız parasal yükün altına girmezsiniz. Hele hele istikrarın devam edip etmeyeceğine yönelik şüpheleriniz varsa 10 yılınızı ipotek altına almazsınız.

***
Dün konut kredisi kampanyası verilerine baktım. Rakamlar vatandaşın ülkeye bakışını özetliyor. Evet, halk ekonomide döviz kurlarından kaynaklı bir sıkıntı yaşanacağını öngörse de uzun vadede ülkenin istikrara kavuşacağını biliyor. Bu nedenle de bankaya borçlanarak yatırım yapmaktan kaçınmıyor.
Böyle düşünenlerin sayısı öyle az buz da değil...
Hatırlarsınız, konut kredisi faizini yüzde 1'in altına düşüren kampanya 50 gün önce başlamıştı. Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye Bankalar Birliği'nin Genel Kurulu'nda açıklayınca kamu ve özel bankalar harekete geçmişti. Ziraat Bankası öncülüğünde başlayan kampanyaya Halkbank, Vakıfbank, TEB, Şekerbank, Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım katılmıştı. Bankacılardan öğrendiğime göre, sadece kamu bankaları kampanya başladığı günden bu yana 50 bin kişiye kredi kullandırmış. Bu çok ciddi bir rakam...
***
Detayına bakınca Ziraat Bankası'nın lider olduğu görülüyor. Banka, pazartesi akşam itibarıyla 24.479 kişiye kredi vermiş. Toplam kullandırım 3.4 milyar TL'yi geçmiş. Halkbank, 16.600 kişiye 2.5 milyar TL konut kredisi vermiş. Vakıfbank'ta da bu rakam 1 milyar TL'ye ulaşmış. Velhasıl, sadece bu üç kamu bankasının konut kredisi rakamı 7 milyarı geçmiş durumda. Diğer bankaları da hesaba kattığımızda bu rakam 8 milyar TL'yi dahi bulabilir. Neyse... Sizi rakamlara boğmak istemiyorum.
***
Anlatacağım şu ki, algı operasyonlarıyla oluşturulan karamsar tablo aslında gerçekle örtüşmüyor. Yoksa, bu kadar insan 10 yıl vadeli kredi çekmeye kalkar mıydı?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA