Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Felek kimine kavun yedirir kimine kelek!

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün kavun var... Kavun, tarihine baktığımızda sürüngen gövdeli bir bitki türüdür. Kabakgillerden bir bitki olan kavunun olgunlaşmamış hali de tüketilebilir. Olgun olmayan haline kabak denir. Metrelerce uzayabilen kavun kalın kabuklu, içi etli, sulu ve bol çekirdeklidir. Kavunun ana memleketi Orta Asya, İran ve Anadolu topraklarıdır. Türkiye'de ise Topatan, Hasanbey, Van kavunu, Altınbaş Kızılırmak, Ankara kavunu, Manisa Kırkağaç gibi kavun çeşitleri bulunmaktadır.



Birçok kozmetik üründe dahi kullanılan kavun ülkemizde yaz ayları geldiğinde sıkça tüketilir.
Kavunu genel olarak Asya ülkeleri üretmektedir. Kavun sıcak havayı sevdiği için yaz aylarında yetiştirilir. Kavunun olgunlaştığı, tatlı aromasından ve yumuşamasından anlaşılır. Kavunun tam olgunlaştığı; yumuşak ve beyaz bir çekirdeğe sahip olmasından, ayrıca yassı ve sarı yeşil rengi bürünmesinden anlaşılır.
Kavunun kokusu ve tadı sağlık açısından önemlidir. İçeriğindeki yüksek vitaminlerle yaşam kalitesini arttırır. Kavunda A,B, C vitaminleri vardır.



600 YILLIK KIRKAĞAÇ KAVUNU TESCİLLENDİ
Manisa'nın Kırkağaç ilçesinde toprakla buluşturulan Kırkağaç kavunu, coğrafi işaret olarak tescillendi. Manisa'nın küçük bir ilçesi olan Kırkağaç halkı geçiminin tamamını kavun yetiştiriciliği yaparak kazanıyor. Türkiye'de adıyla söz ettiren tarım ürünü Kırkağaç kavunudur. Sıcaklarda soğuk soğuk yenilip içimizi ferahlatan Kırkağaç kavununun tarihine baklım şimdi.
Kırkağaç kavunu Orta Asya'dan 1300'lü senelerde tohum olarak getirilir ve Kırkağaç topraklarına ekilir. Bu arada Kırkağaç'ta çok daha önceleri pamuk üretildiği biliniyor. Kırkağaç kavununun meyvesini insanlar, çekirdeklerini tavuklar ve kabuklarını da büyük baş hayvanlar yiyerek faydalanır. Kırkağaç kavununun lezzeti, görüntüsü, rengi, kokusu ve dayanıklılığı, diğer yörelerimizde yetişen kavunlardan çok farklıdır.



KAVUNDA HANGİ VİTAMİNLER MEVCUT?
B1 vitamini
B3 niasin
B5 pantetokin asit
B6 pridoksin
E ve K vitamini
Sodyum
Potasyum
Magnezyum
Demir
Bakır
Alfa-beta karotenleri



KAVUNUN FAYDALARI
Sindirimi kolay olduğu için kavun faydalı bir meyvedir. Kavunun sağlığa en büyük yararı içeriğindeki zengin vitaminleridir. Bu şifalı meyve kırmızı kan hücrelerini uyararak vücudu güçlendirir.
Kavunun faydalarını aşağıda şöyle sıralayabiliriz:
Bağışıklık sistemini güçlendirir.
İnsomnia, yani uykusuzluk sorununa iyi gelir.
Kavun, kalp ve damar sağlığını korumada yararlıdır.
Kavun, göz sağlığını korur.
Kavun, kanseri önleyebilir.
Diyabetik nefropatiyi önler.
Kavun, stresle mücadele etmeye yardımcı olur.
Bu şifalı meyve bağırsağa iyi gelir. Özellikte kabızlık durumunda faydalıdır.



KAVUNLU DONDURMA
MALZEMELER

1 kavun
1 yemek kaşığı bal
Yarım çay bardağı şeker
3 damla limon
YAPILIŞI: Kavunumuzun çekirdeğini ayıklayıp kabuğunu soyuyoruz ve küp küp doğruyoruz. Benimki yumuşak diye rastgele doğradım, sizinkisi o kadar yumuşak değilse küçük küçük küp küp doğramanızı tavsiye ederim .
Balımızı da ekleyip mikserle püre haline getiriyoruz. Benim maalesef evde sadece bir yemek kaşığı bal kalmış yoksa hepsini ballı yapıp şeker koymamak daha sağlıklı olurdu. Siz nasıl arzu ederseniz artık... Kavuna şekeri ekleyip şeker içinde kaybolana kadar mikserden geçiriyoruz.
En son 3 damla limon suyu ekleyip karıştırıyoruz ve kaplarımıza boşaltıp ağzını kapatıp derin dondurucuya koyuyoruz.
Donunca dilediğimiz şekilde servis ediyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA