Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

İftarda Adana’dayız

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün Adana'dayız. Türkiye'nin en özgün ve en lezzetli mutfaklarından biri Adana'ya ait. Adana mutfağı, ülkemizde et ve kebap kültürünün en iyi temsilcilerinden biri olarak dikkat çekiyor. Medeniyetlerin beşiği olması ile farklı kültürlerden de izler taşıyan Adana mutfağında birbirinden lezzetli yemeklerin yanında baharat kullanımı da yaygın. Dünyaya nam salmış lezzetleri ile Adana'ya yolunuz düşerse, bu damak çatlatan tarifleri mutlaka tadın.



ANALI KIZLI
MALZEMELER
KÖFTESİ İÇİN:
300 gram yağsız kıyma
2 su bardağı ince bulgur
1 su bardağı normal bulgur
1 adet rendelenmiş soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
Tuz
Karabiber
Kırmızı toz biber
1 adet yumurta
3 yemek kaşığı un
İÇİ İÇİN:
300 gr. kıyma
1 adet rendelenmiş soğan
Maydanoz
Tuz
Karabiber
Kırmızı toz biber
1 tatlı kaşığı salça
SUYU İÇİN:
1 su bardağı haşlanmış nohut
Bir parça kuşbaşı doğranmış et
1 paket et bulyon
2 yemek kaşığı salça
Tuz
Karabiber
Kırmızı toz biber
Sıcak su
YAPILIŞI: Köftesi için; un ve yumurta hariç tüm malzemeleri bir kaba koyun ve elinizi ılık suya batırarak iyice yoğurun. Sonra unu, yumurtayı ilave edip yoğurmaya devam edin. Köftelerin dörtte birini nohut büyüklüğünde yuvarlayın. Kıymayı ve soğanı kavurun. İçine salçayı, karabiberi, kırmızı toz biberi, tuzu, maydanozu ilave edip karıştırın ve soğumaya bırakın. Kalan köfte harcından iri köfteler yapıp içini kıymalı harçla doldurun. Etleri, suyunu bırakıp çekene kadar pişirip, salçayı ilave edip kavurun. Baharatları ve et bulyonu ekleyip sıcak su koyun. Nohutları ve hazırladığınız köfteleri de içine atıp pişirin.



KAYNAR
MALZEMELER
3 adet muskat
3 adet havlıcan
2 adet zencefil
6 adet tane karabiber
10 adet yenibahar
5 adet kabuk tarçın
10 adet karanfil
2 adet lohusa şekeri
4.5 litre su
4 su bardağı şeker
ÜZERİ İÇİN:
İri dövülmüş ceviz
YAPILIŞI: Tüm tane ve kabuk baharatları iri iri dövün, bir tülbente veya bez torbaya koyarak ağzını bağlayın. Düdüklü tencereye su koyun, tülbenti içine koyun. Şekeri ilave edip bir saat kaynatın. Tencerenin kapağını açarak bez torbayı alın. Kaynarı, sıcak olarak bardaklara koyun. Üzerine iri dövülmüş ceviz serperek ikram edin. Soğuk olarak da servis yapabilirsiniz.



HALKA TATLISI
MALZEMELER
HAMUR İÇİN:
2 adet yumurta
2 su bardağı irmik
1.5 su bardağı un
1 su bardağı yoğurt
1 paket kabartma tozu
ŞERBETİ İÇİN:
3 su bardağı toz şeker
4 su bardağı su
YAPILIŞI: Öncelikle şerbetin önceden yapılmış ve soğumuş olması gerekiyor. Hamuru için gerekli olan malzemeler karıştırılır. Sıkma torbası ya da pompaya doldurularak kızgın yağa sıkılarak kızartılır. Kızaran tatlılar yağdan çıkartılıp direkt şerbet atılır. 1-2 dakika şerbeti çekmesi beklenir ve şerbetten çıkartılır.



ADANA USULÜ SARIMSAKLI KÖFTE
MALZEMELER
2.5 su bardağı bulgur
1 su bardağı irmik
1 kaşık biber salçası
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı pul biber
1 çay bardağı un
SOS İÇİN:
4 diş sarımsak
1 yemek kaşığı biber salçası
4 adet büyük boy domates
Limon tuzu
Tuz
Pul biber
Maydanoz
Yarım çay bardağı sıvı yağ
YAPILIŞI: Bulgur ve irmiği bir kaba koyuyoruz, üzerini geçmeyecek kadar soğuk su koyup çekmesini bekliyoruz. Salçayı, tuzu ve pul biberi ekleyip yoğuruyoruz. Kıvama gelince unu da ekleyip tekrar yoğuruyoruz. Küçük toplar halinde avucumuzun içinde yuvarlayıp serçe parmağımızla şekil veriyoruz. Tencerede su kaynatıyoruz ve köftelerimizi içine katıyoruz. 10-15 dakika pişiriyoruz. (Çok pişirmemeye dikkat edin) Ayrı bir tencereye domatesleri rendeliyoruz, dövdüğümüz sarımsakları içine koyup limon tuzu, pul biber, tuz, salça ve sıvı yağla birlikte pişiriyoruz. Pişen köftelerin suyunu süzüp sosunu üzerine döküyoruz. Maydanozla servis yapıyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA