Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

İftarda Kütahya’dayız

Kütahya mutfağı, iftar sofraları için kendi içinde zengin bir çeşitliliği olan, çok lezzetli, doyurucu ve bir o kadar da kalori içerir. Kütahya mutfağı, öncelikle adeta bir çorba cennetidir. Miyane çorbası, oğmaç çorbası, erişteli mercimekli çene çarpan çorbası, yoğurt çevirme çorbası, kızılcıkla yapılan pespembe bir tarhana çorbası, tutmaç çorbası, tekke çorbası ve bugün sizinle tarifini paylaştığım sıkıcık çorbası... Sıkıcık çorbası bana oldukça farklı ve ilham verici geliyor. Bu çorbanın içine attığımız köfteler tarhanalı olduğu için muazzam bir lezzette, kıvamı ile de iştah açan bir görünüme sahiptir. Kütahyalılar sıkıcık çorbasını bazen yemek olarak da tüketmektedir. Koyu kıvamlı olduğu için servis tabağında üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirip biberli tereyağı ile lezzetlendirerek çok güzel bir ana yemek elde ediyorlar.




SIKICIK ÇORBASI

MALZEMELER
2 su bardağı ince bulgur
1 su bardağı tarhana
3 orta boy soğan
1 çay kaşığı nane
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pulbiber
1 yemek kaşığı Çokça biber salçası
Sıvı yağ
Bir miktar margarin
YAPILIŞI: Bulguru yaklaşık üç su bardağı su ile ıslatıyoruz. Sonra tarhana ve tuz ilave ederek yoğuruyoruz. Avucumuzun içinde minik toplar olacak şekilde yuvarlıyoruz. Ayrı bir yerde soğanları küçük küçük doğrayıp biraz çeviriyoruz ve salça ilave ediyoruz. Baharatları da ekledikten sonra su katıp biraz kaynamaya bırakıyoruz. Soslu su kaynarken içine top top yuvarladığımız köfteleri atıyoruz ve koyulaşmasını bekleyip mutlaka sıcakken servis ediyoruz.




GÖKÇÜMEN HAMURSUZU

MALZEMELER
HAMURU İÇİN:
2 su bardağı su
1 fincan zeytinyağı
1 kg. un
HARCI İÇİN:
200 gr. haşhaş ezmesi
1/2 paket margarin
1 çay kaşığı sıvı yağ
YAPILIŞI: İki su bardağı su, zeytinyağı, tuz ve unu bir kasede yoğuruyoruz. Hamuru dinlendiriyoruz. Haşhaş ezmesi, margarin ve çiçek yağını tavada çok az ısıtıp karıştırıyoruz. Hamuru 12 parçaya bölüyoruz ve her birini tatlı tabağı boyutunda açıyoruz. Her katın üzerine yaptığımız karışımı sürerek üst üste koyuyoruz. Ardından büyük bir daire şeklinde açıyoruz. Kenarlarını ortaya gelecek şekilde katlıyoruz. Bu defa tepsi büyüklüğünde açıyoruz. Üzerine haşhaşlı yağ sürüyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 25 dakika pişiriyoruz. Gökçümen hamursuzunu ılıkken servis ediyoruz.

YUFKA TATLISI

MALZEMELER
6 adet kuru yufka
1 bardak çekilmiş fındık
100 gr. tereyağı
ŞERBETİ İÇİN:
2.5 su bardağı şeker
3 su bardağı su
2-3 damla limon
KIZARTMAK İÇİN:
1 çay bardağı sıvı yağ
YAPILIŞI: Önce şerbetimizi hazırlıyoruz. Şeker ve suyu 7 dakika kaynatıyoruz, kapatmaya yakın limon sıkıp soğumaya bırakıyoruz. Kuru yufkaları birer birer ıslatıyoruz, kızartma tavamıza biraz sıvı yağ koyup altını açıyoruz ve yufkalar yumuşayınca iki yufkayı tavamıza serip pişiriyoruz. Ardından kapak yardımı ile çevirip diğer tarafını da pişiriyoruz. Daha sonra arasına biraz tereyağı sürüp, fındık serpiyoruz, üzerine iki adet daha yufka serip yine kapak yardımı ile çeviriyoruz. Pişen tarafına aynı şekilde tereyağı ve fındık serip, ıslatılmış son iki yufkayı da en üste serdikten sonra altını ve üstünü kızartıyoruz. Daha sonra bir tepsiye alıp kesiyoruz. Ilık olunca hazırladığımız şerbeti üzerine döküyoruz. 1-2 saat sonra tatlımız hazır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA