Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İLKER GEZİCİ

Çanakkale geçilmez yaşanır

SABAH Gazetesi'nin 19'uncusunu düzenlediği İl Buluşmaları'nda bu kez rotamız Çanakkale'ydi. Boğazın Ege'ye açılan ucunda bulunan Çanakkale; doğası, tarihi, çeşitli turizm unsurları ve coğrafi konumu ile Türkiye'de en önemli yerleşim yerleri arasında. Askerliğini burada yapmış biri olarak hayran kaldığım Çanakkale'yi, bu buluşmalar vesilesiyle bir kez daha yakından tanıma imkânı buldum.



Malum, Çanakkale denilince akla dünya harp tarihine geçmiş bir kahramanlık destanı olan Çanakkale Zaferi ve dolayısıyla Gelibolu Tarihi Alanı gelir. Nitekim o tarihi alan her vatandaşın gezip görmesi gereken, atalarıyla bir kez daha gurur duyacağı çok önemli bir yerdir.
Ancak Çanakkale sadece bundan ibaret değil. Winston Churchill'in 'Biz savaşı denizde kaybettik' itirafında bulunduğu ve döşediği mayınlarla düşmana korku salan Nusret Mayın Gemisi'nin tıpkı yapımı müze olarak Çanakkale'de hizmet veriyor.



TARİH FIŞKIRIYOR
Kazdağları destanından uzanan Homeros'un İlyada'sı ve Hektor'un Troya'sı da ayrı değer olarak öne çıkıyor.
3000 yıllık geçmişi ile dünya çapında büyük önem arz eden Troya Antik Kenti, 2018 yılında Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılan ödüllü Troya Müzesi de mutlaka görülmesi gereken bir değer.
Müze demişken İstiklal Marşı'nın şairi Mehmet Akif Ersoy'un çocukluk yıllarında ailesiyle birlikte oturduğu Bayarmiç'teki evi de unutmamak gerekir. Akif'in 1873 yılında Bayramiç'te dünyaya geldiği o ev, 2016 yılında Mehmet Akif Ersoy Müze Evi'ne dönüştürülmüştü. Akif'in yaşamına, ailesine ve eserlerine dair pek çok şeyi barındıran müze yoğun ilgi görmeye devam ediyor.



KÖPRÜ ŞAHANE

Bunların yanında Çanakkale, turizm açısından da her geçen gün gelişiyor. Zengin koy ve plajlarının yanı sıra bağcılık kültürünün geliştiği Bozcaada, dünyanın ilk ve tek sakin adası unvanına sahip, Türkiye'nin en büyük adası Gökçeada ve Aristoteles ile birlikte felsefenin tohumlarının atıldığı, antik kenti ve ören yerlerinin yanı sıra deniz kum ve güneş turizmiyle büyük önem taşıyan Assos bölgesi, ilin turizm açısından cazibe merkezleri konumunda.



2023 metre uzunluğuyla dünyanın en uzun orta açıklıklı asma köprüsü olan 1915 Çanakkale Köprüsü'nün de bu bölgeye hareketlilik katacağı aşikar. Atalarımızın canla başla koruduğu bu topraklar öylesine bereketli ki, her köşesinde ayrı bir değer fışkırıyor adeta. Bu vesileyle Çanakkale'yi güzelleştirmeye çalışan çalışkan valisi İlhami Aktaş'a, cana yakınlığıyla herkesin abla diye hitap ettiği güler yüzlü AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu ve bir diğer vekil Bülent Turan'a yakın ilgileri için çok teşekkür ederim. Bu üçlünün Çanakkale'yi hak ettiği bir üst lige çıkaracaklarına dair en ufak bir şüphem yok.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA