Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

Doğal antibiyotik soğan ve sarımsak alerji düşmanı

Alerji mevsimi başladı. Kuersetin, alerjiyle savaşmaya yardım eden gizli silahtır. Soğan, sarımsak ve elmada bol miktarda bulunur

Güneşin kendini iyice göstermeye başladığı, birçoğumuzun en sevdiği mevsim olan baharda kendinizi iyi hissetmiyorsanız nedeni bahar alerjisi olabilir. Bahar nezlesi yani mevsimsel alerjik rinit, içinde bulunduğumuz bu mevsimde en sık görülen alerjik hastalıklardan biridir. Bağışıklık sisteminiz; vücudunuzu, sizi hasta eden istilacı organizmalara karşı korur. Ancak alerjiniz olduğunda bağışıklık sisteminiz alerjeni (normalde zararsız olan maddeyi) bir istilacı olarak algılar ve hapşırma, boğaz ağrısı, kaşıntılı gözler, burun akıntısı gibi semptomları ortaya çıkarır. Alerji; uykusuzluğa, iş verimliliğini azaltmaya, bazen de sinüs enfeksiyonlarına bile yol açabilir.

BROKOLİYİ EKSİK ETMEYİN
Bu mevsimde atmosferdeki karbondioksit seviyesinin daha yüksek olması, hava sıcaklığında artış ve alerjik polenlerin ortaya çıkması bu durumun nedenidir. Pek çok insanda nezle, hapşırma, halsizlik gibi semptomlarla kendini gösteren bahar alerjisi, birkaç beslenme önerisiyle de hafifletilebilir: Brokoli, alerji semptomlarınızı yok etme konusunda size yardımcı olabilecek en değerli besinlerin arasında sayılmaktadır. C vitamini açısından oldukça zengindir ve sinüsleri temizler. Araştırmacılar, günde yaklaşık 500 mg. C vitamininin, alerji semptomlarını hafifletebildiğini ve sadece 1 bardak çiğ brokolide yaklaşık 80 mg. C vitamini olduğunu ortaya koyuyor. Brokoli; kanser hücrelerinin oluşumunu önler, vücut direncini artırır ve kronik iltihaplanmaları tedavi edici özelliği bulunur. Soğan ve sarımsakta bulunan kuersetin bileşeni, alerjiyle savaşmaya yardım eden bir başka gizli silahtır. Soğan ve sarımsak, elmada olduğu gibi kuersetin ile doludur. Yalnız bu bileşenden faydalanmak için elma yemek alerjik rinitinizi artırabilir. Bu besinleri yemek içinde tüketebilirsiniz. Özellikle sarımsağın doğal bir antibiyotik oluşu, vücut direncini artırıp saman nezlesine karşı savunma sağlar.

MAYDANOZU ÖLÇÜLÜ TÜKETİN
Maydanoz, alerji oluşmasına neden olan histamin hormonunun salgılanmasını önler. Maydanozun bir diüretik yani idrar söktürücü özellikli olduğunu unutmamak gerekir; ölçülü tüketilmeli.

EVE GELDİĞİNİZDE ÜSTÜNÜZÜ DEĞİŞTİRİN
Polenlerin solunan havaya karışması, bahar alerjilerini atağa geçirir.
Bahar alerjisinin başlıca nedeni olan polenlerin burun içine girmesini engellemek için burnunuzun etrafına jel sürebilirsiniz.
Yapılan araştırmalara göre, 30 dakika boyunca koşu bandında koşan alerji hastalarında tıkanıklık ve hapşırma gibi semptomların önemli ölçüde azaldığı görülmüştür.

SİGARA DUMANI TETİKLER
Eve geldiğinizde üstünüzü değiştirin ve mutlaka duş alın.
Polenlerin çok yoğun olduğu dönemlerde mümkünse fazla dışarıya çıkmayın veya kapalı alanları tercih edin.
Sigara dumanı, genel sağlığınızı tehdit ettiği gibi alerjinin de en büyük düşmanlarından birisidir. Eğer sigara içiyorsanız hemen bırakın. Ayrıca sigara içilen ortamlardan uzak durmanızda yarar var.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA