Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Kur tablosunun renkleri ve sanayicinin morali...

Bazen küçük bir detay gibi düşündüğünüz hususun arkasından büyük resim çıkabilir.
Hele hele ekonomide, hassas dönemlerde konu teknik yönlerin yanı sıra "psikolojik" unsurları da içerdiğinden ayrıntıları ihmal etmemek gerekir.
Geçen hafta sonu Ankara Sanayi Odası Meslek Komiteleri Ortak Değerlendirme Toplantısı'nı izleme fırsatı buldum. ASO Başkanı Nurettin Özdebir gerek sağduyulu yorumları gerekse samimi özeleştirileri sayesinde eli taşın altında ve dertli olan sanayicilere moral aşılamaya çalıştı.
Doğrusu, o toplantıdan dikkate değer izlenimlerle ayrıldım.
Tespitlerimi kısaca paylaşmadan önce iki ilginç öneriyi yansıtmak isterim.
Bir sanayici dedi ki...
Ekranlardaki kur değişim tablosunun renkleri yanlış! Kur çıkarken yeşil, düşerken kırmızı renkte gösteriliyor. Hiç olmazsa bizi anlayacak şekilde kur seviyesi yukarı yönlü iken kırmızı, aşağı yönlü iken yeşil renkte gösterilemez mi?
Bir başka sanayici ise isim de vererek özel bankalardan birine tepki gösterdi.
Kredi kartı nakit çekme faizinin aylık yüzde 5.75 olarak güncellendiğine dair tebligat aldıklarını, bu
un yıllık bileşik bazda yüzde 75'i bulduğunu açıkladı. Bu uçuk faizin gün içinde üreticiler arasında "Faiz de almış başını gitmiş" şeklinde konuşulduğunu ve karamsarlığa yol açtığını aktardı.

***
Gelelim izlenimlerimize...
Yeni Ekonomi Programı, hazırlık aşamasındaki emek kadar uygulama aşamasında da katılımcılık gerektiriyor. Yani YEP'i tabana yaymak, anlatmak, içselleştirilmesini sağlamak büyük önem taşıyor.
Enflasyonla Mücadele Stratejisi'nin açtığı fırsat penceresinin ve kazandırdığı zamanın iyi kullanılması gerekiyor.
Sanayicilerin deyişi ile "Silahlı insansız hava aracı yapabilen Türkiye'nin, et fiyatlarında istikrar sağlayamamasının izahı yok!"
Kurların dengelenmesi ne kadar soluklandırıcı ise bunun sürdürülebilirliği de hava kadar su kadar mühim.
Sanayici, fiyatlama yapabilmek için çok acil önünü görmek istiyor.
Milyonluk tesislerin kurulduğu, milyonluk siparişlerin döndüğü bir piyasada birkaç yüz bin lira için işletmelerin nefesinin kesilmesine izin vermemek gerekiyor.
Bir çekin arkasının yazılması, bir bankanın takibe geçtiğinin duyulması yılların firmalarının itibarını dibe vurdurabiliyor.
İyi niyetli müesseselerin konkordato dahil olmak üzere yan yollara girmesine gerek kalmadan, bankalardan piyasa gerçekleri ile uyumlu adımlar bekleniyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA