Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Terörün panzehiri bölgesel kalkınma

Teröre meydan okuyan Hükümet, sürecin sadece güvenlik boyutunu değil, ekonomik yönünü de devreye alıyor. Bu amaçla 4 yılda 68 milyar lira harcanacak. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, kırsalda 10 milyon insanımıza 9.6 milyarlık destek sözü veriyor.
Terörle topyekûn mücadelede bu tutum son derece önemlidir. Zira insanlara kaybedince üzülecekleri şeyler kazandırınca, terör o iklimde yeşermiyor. 80'li yıllarda böyle bir tasamız yoktu. Askeri ve güvenlik tedbirleriyle terörü çözebileceğimizi sandık ve yanıldık.
İzleyen süreçte gördük ki beyaz eşya bayii olan yerlerde terör, kırsaldan ve diğer yerlerden daha az. Zira şirketler bir yerde bayilik açıyorsa orada gelir var demektir. İzleyen yıllarda valilikler ve yerel inisiyatifler yardımıyla bölgesel kalkınma hızlandıkça terörle mücadele etkinlik kazanmıştı.
Habur Kapısı dahi hizmete girdikten sonra kamyonculara verilen "Irak'a götürdüğü gıda ve ilaç karşılığında 2 ton mazot getirme izni", kamyon başına 20 insana gelir kapısı oluşturmuş ve dağdan 2 kişinin inmesini sağlamıştı. Daha sonraki yıllarda bölgesel kalkınma, önce açılım sonra barış sürecini temellendirdi.
Bugün terör, küresel haydutların cirit attığı güneyimizdeki atmosferin de etkisiyle yeniden azmış durumda. Kendi eko sistemini oluşturacak kadar beslenen terörle mücadelede bölgesel kalkınma hamlesi işe yarayacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken, bundan önceki kalkınma hamlelerinde yapılan hataların tekrar edilmemesidir.
Önceki temel hatamız, toptancı bakışla kalkınma için yöresel dinamiklerin fazlaca hesaba katılmamasıydı. İstanbul için geçerli olan kriterler burada çalışmadı ve doğal olarak ilk projeler fiyaskoyla sonuçlandı.
Bitlis için alınan ağıl kredisinin Bodrum'da villa, Ankara'da dört çeker, İstanbul'da düğün olduğu kötü örnekleri çoktan geride bıraktık. Cevdet Yılmaz'ın bölgesel kalkınmanın daha etkin sürümünü devreye alacağından eminim.
Benim önerim her yörenin; "1- tarihi kültürel miras, 2- doğal kaynaklar ve 3- yerel kabiliyetler" ışığında düşünülmesidir. Ancak bu sayede küresel düşünüp yerel davranmak ve töresel yaşamanın dinamikleri yakalanabilir. Terörü ekonomik kalkınmayla yenme başarısı sağlanabilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA