Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Yerelde hizmet mi ideoloji mi?

Önümüzdeki yerel seçimlerde AK Parti Batı'da ağırlıkla CHP ile yarışırken, Doğu ve Güneydoğu'da ise HDP ile yarışacak. Yerel seçim olmasına rağmen özellikle muhalefet partileri, bu seçimlerden bir genel seçim sonucu çıkarmak için uğraşıyor ve tek hedefleri de AK Parti'yi aşağı çekmek. Bu konuda şu notu da düşelim; onca operasyona rağmen FETÖ'cüler de yerelde ciddi bir çaba içindeler.
Özellikle Güneydoğu'da geçmişten farklı bir yerel seçim zemini var. Bölge ilk kez belediyecilik hizmetleriyle tanıştı ve Diyarbakır'dan Cizre'ye, Mardin'den Kızıltepe'ye, onlarca şehirde yaşayan makul HDP'lileri bile şaşırtan inanılmaz işler gerçekleşiyor. Bütün negatif propagandaya rağmen sadece Diyarbakır Suriçi'nde yapılanlar sokaktaki insanların gönlünü kazanmaya yeter de artar bile. Buna İçişleri Bakanlığı'nca atanan "bürokrat" kayyum başkanların halka dokunan hizmetlerini de eklemek gerekiyor.
Bu AK Parti açısından geçmişle kıyaslanmayacak bir ortamın varlığına işaret ediyor ve yeni bir fırsat sunuyor. AK Parti'nin bir başka şansı da HDP içinde yaşanan kargaşa... Son dönemde HDP içinde derin bir siyasi kriz var ve parti içinde ağırlıkla iki gruptan söz ediliyor; parti yönetimde ve Meclis'te ağırlığı olan sol- Kemalistler, partinin "Türkler" tarafından ele geçirildiğini söyleyen Kürt milliyetçileri...
Bu aslında adı konulmasa da şiddetten vazgeçmeyen, kimi zaman İran'la kimi zaman ABD ile Suriye'de olduğu gibi "Türkiye düşmanlığı" üzerinde anlaşan PKK içindeki ayrışmanın da bir yansıması.
Bu ayrışmaya karşı, hem HDP tabanında hem de seçmende ciddi bir rahatsızlık var. Ancak bu rahatsızlık yerelde HDP yönetiminin "mikro milliyetçilik" yapması, CHP yönetiminin de genelde "iktidar düşmanlığı"nı pompalaması nedeniyle pek etkili olamıyor. Bu çabalara seçim sürecinde açıklanan AİHM'nin Demirtaş kararını, AK Parti-MHP ittifakı üzerinden yürütülen negatif propagandayı da eklemek gerekiyor.
Peki, bu tabloya rağmen AK Parti bölgede farklı bir çıkış yapabilir mi? Zor olmasına rağmen AK Parti'nin bu seçimlerde, bir önceki seçimden çok farklı sonuçlar elde etmesi mümkün. Bunun yolu da AK Parti'nin, bölge sosyolojisine seslenebilecek, sevilen demokrat başkan adayları göstermesinden geçiyor. Bu durumda, birkaç il ve birkaç ilçede herkesi şaşırtan sonuçlar alınması sürpriz olmaz. HDP'nin en güçlü olduğu Diyarbakır'da bile çok daha etkili sonuçlar alınabilir. Kayyum olarak belediye başkanlığını yürüten Cumali Atilla'nın AK Parti adayı olması "hizmet" üretmenin ve "gönül" kazanmanın ne kadar etkili olup olmadığı açısından bir test olacak.
Batman'da Murat Güneştekin'in, Bitlis'te Nasrullah Tanğlay'ın, Siirt'te ise Lokman Özcan'ın başarılı olacakları bekleniyor.
Mardin henüz açıklanmadı ama rotanın 2014'te başarılı bir performans gösteren Vejdi Kahraman'a döndüğü söyleniyor. Karşısında Ahmet Türk olsa bile önümüzdeki seçimin sürprizinin Kahraman olması şaşırtıcı olmaz.
Doğu'da birçok il önemli ama memleketim Kars'taki seçimler sınır şehri olması nedeniyle çok daha önemli ve Ankara'dan da dikkatle izleniyor. Belediye MHP'deydi ancak MHP yönetimi tarafından başkanın istifasının istenmesiyle dengeler değişti ve başta AK Parti olmak üzere MHP, CHP ve HDP de potaya girdi. Bunlar arasında yine de en şanslı parti, Kars halkının belediye hizmetlerine susaması nedeniyle AK Parti... AK Parti'de öne çıkan 4 isim var; Adem Çalkın, Ensar Erdoğdu, Bahattin Kaskansoy ve Emre Okan Bayramoğlu... CHP'de ise Naif Alibeyoğlu...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA