Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Gönül belediyeciliği ve sürprizler

Yerel seçimlerin ilk adımını İstanbul'da AK Parti attı. Ve Başkan Erdoğan, AK Parti tarihinde ilk kez yerel seçimlere 4 ay kala 40 büyükşehir ve il belediye başkan adayını açıkladı. Aslında listeler bir gün önceden kulislerde dolaşmaya başlamıştı ama yine de siyasette her an her şey olabilir beklentisiyle listelerin açıklanması pür dikkat izlendi. Tabi sadece İstanbul Haliç Kongre Merkezi'nde değil, eminim ekranları başındaki milyonlar da aynı dikkat ve ilgiyle açıklamayı izledi. Bunun tek nedeni de sadece başkan isimleri değildi, asıl merak edilen bir gün önce İstanbul, Ankara ve İzmir adaylarının açıklanmayacağıyla ilgili kulis bilgisiydi. Bu bilgi merak katsayısını bir hayli arttırmıştı.
O da listenin üçüncü sırasında yer alan Ankara adayını açıklamamasıyla giderildi ve önceki akşam kulislere düşen bilgi doğrulandı. Bu da ister istemez kafalarda soru işareti yarattı. Acaba ne oldu da üç büyük şehir adaylarının açıklanması ertelendi?
Bunu birileri AK Parti-MHP ittifakına bağlarken birileri de özellikle İstanbul ve Ankara'da ilçe başkanlıklarının netleşmesine bağlıyordu. İşin içinde başkan adaylarının birlikte çalışabileceği kadroların seçiminden, örgütle ilişkiye kadar bir dizi farklı sorun olduğunu söyleyenler de vardı. Ama tersi bir noktadan bakıp, bu ertelemenin yeni bir seçim propagandasına dönüştürüleceğini umanlar da vardı.
Gerekçesi ne olursa olsun, İstanbul, Ankara ve İzmir adaylarının açıklanmaması öyle veya böyle izleyenleri biraz şaşırttı.
Açıklanan 40'a yakın adayın nasıl bulunduğuna gelince... Büyük oranda illerdeki beklentilere denk düştüğünü söyleyebilirim. Eski bakanlardan Mustafa Demir Samsun, Hilmi Güler'in Ordu adayı, Faruk Özlü'nün Düzce adayı olması şaşırtcısı olsa da makul bulundu. Bu seçimlerde alacağı sonuçlarla yeni bir deneyime imza atacak iki isim vardı; Diyarbakır Belediye Başkan adayı Cumali Atila ve Hakkari adayı olan Cüneyt Epcim. Atila, Diyarbakır'a, Epcim Hakkari'ye kayyum belediye başkanı olarak atanmış ve herkesi şaşırtan bir başarı göstermişlerdi. Seçilmelerinden çok görecekleri ilgi yerel siyaset tarihi açısından bir ilk olacak.
Başkan Erdoğan, açış konuşmasında iki konu üzerinde özellikle durdu; MHP'yle ittifak ve gönül belediyeciliği...
Başkan Erdoğan, Bahçeli'ye teşekkür ederek şöyle diyordu: "Türkiye, Cumhur İttifakı'ndan aldığı güç ile çok daha zorlu bir mücadeleden başarıyla çıkacaktır. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile hedeflerine ulaşma gücü artan Türkiye inşallah 2023'e bu heyecanla ulaşacaktır. Özellikle 31 Mart seçimlerinin gerçekten Cumhur İttifakı karşısında yer alarak, Sayın Bahçeli'nin ifadesiyle zillet ittifakı karşısında yükümüzün ne kadar ağır olduğunu bir kez daha ifade etmek istiyorum."
İsmi açıklanan 40 belediye başkanı arasında 11'nin mevcut belediye başkanı olması, 17'sinin değişmesi genelde değişim oranının da yerelde bir hayli yüksek olacağı anlamına geliyor.
Adaylar arasında iki isim ise yerel yönetimlerde hizmet ve gönül kazanmanın nasıl bir sonuç getireceğine dair anlamlı örnekti. İlçe belediye başkanlığından gelerek Bursa Büyükşehir adayı olan Alinur Aktaş ve Malatya Belediye Başkan adayı olan Selahattin Gürkan...
Aday açıklama toplantılarının hem toplum hem de medyanın ilgi odağı olmasıyla ilgili çarpıcı yorumu da AK Parti Sözcüsü Mahir Ünal dillendirdi:
"Eskiden bu ülkede MGK toplantıları, Genelkurmay Başkanı veya adı açıklanmayan komutanların açıklamaları büyük ilgi çekiyordu. Şimdi siyaset ve siyasetle ilgili adımlar büyük ilgi çekiyor. Bu da Türkiye'nin ne kadar anlamlı değiştiğinin işareti..."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA