Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Yapay zeka artık çöpçatanlık yapıyor

Çöpçatanlarla evliliklerin yüzlerce yıllık hikayesi vardır. Aile büyüklerinin araya girmesiyle görücü usulü evlilikler de öyle. Ancak şimdi bir başka akım var; dijital çöpçatan usulü evlilikler... Yapay zeka teknolojisinin armağanı!

Pandemiyle birlikte evlenmek kadar eş bulmak da zorlaştı. Evleneceğiniz kişiyi bulmak çok zorlaştı ama boşanmalar ise tersine artarak devam ediyor. Boşanmalarda pandemi döneminin etkisiyle sürekli evde olmanın etkisi kadar ekonomik durum da etkili oldu. Yüz yüze görüşmeler azalınca flört olanağı da ortadan kayboldu. Bekarlar farklı yöntemler denemeye başladı. Çöpçatan uygulamalar yaygınlaşıyor.
Kaspersky'nin flört ve teknolojinin ilişkiler üzerindeki etkisi üzerine yaptığı uluslararası araştırma, kullanıcıların çoğunluğunun akıllı algoritmaların flört eşleştirmedeki rolünü olumlu algıladığını ortaya çıkardı. Katılanların yüzde 44'ü yapay zekanın çöpçatanlık seçimine, yüzde 64'ü algoritmaların önerilerine güveneceklerini belirtti.



KİŞİSEL ASİSTAN GİBİ
ARM tarafından yaptırılan ankete göre katılımcıların yüzde 54'ü yapay zekayı kişisel bir arkadaş veya asistan olarak kabul etmeye hazır. İnsanların uygun profillerle eşleşmesine yardımcı olmak için akıllı algoritmalar kullanan hizmetler eşliğinde gerçekleşen çevrimiçi flört de bundan pek farklı değil. Ankete katılanların yarısından fazlası (yüzde 54), flört uygulamalarının genel olarak süreci çok daha kolay hale getirdiğini düşünüyor. Hatta yüzde 43'ü yalnızca algoritmanın kendilerine önerdiği eşleşmelerle buluşuyor.
Ancak önerilere güvenmek işin bir kısmıyken, işin diğer kısmında yalnızca yapay zeka önerilerine dayalı bir eşleşmeyi tercih etmek var. Ankete katılanların yarısından fazlası (yüzde 56), algoritmaların insanları birbirine çeken faktörlerin tüm unsurlarını kapsayabileceğinden emin değil. Ayrıca yüzde 39'u algoritmalarla yapılan eşleştirilmeyi insanlıktan uzaklaştıran bir unsur olarak görüyor.

HIZLI VE KOLAY ARAMA
Hız, aşkı ortadan kaldırabilir mi? Saçlarına ak düşmüş kuşak için "Kesinlikle evet" yanıtı alırsınız. Dijitalleşme ve sunduğu olanaklar, gerçek aşkın kendisini değil, yalnızca gerçek aşk arayışını değiştiren bir unsur. Yapay zeka gibi teknolojiler bu alanda daha hassas, hızlı ve kolay arama yapmayı mümkün kılarken riskleri en aza indiriyor. Bu önemli, çünkü flört uygulamaları mükemmel eşinizi bulmakla ilgili. Bu yüzden yapay zekanın bize yardım etmesine izin verebiliyoruz. Ama bazen mahremiyet ihlali olarak kabul ettiğimiz durumlarda iş değişiyor.
Gerçek hayatta da durum farklı değil. İşyerinde, spor karşılaşmasında veya kafede biriyle tanıştığımızda önce benzerlikleri kontrol ediyoruz ve genellikle olduğumuzdan biraz daha ilginçmiş gibi davranıyoruz. Ancak eşleşmenin gerçekte nasıl "hissettirdiği", yani bağlantının gerçek mi yoksa yapay mı olduğu, kişinin ilgili mi yoksa sıkılmış mı olduğu yapay zeka ve tavsiyeleriyle asla tam olarak anlaşılamaz.



YAPAY ZEKA VE AŞK DENKLEMİNİ KİM ÇÖZEBİLİR?

Aşk ve yapay zeka denklemini çözmek isterseniz Ruslar veya Almanlar arasında tercih ederseniz kime güvenirsiniz? Münih'teki Liebling + Schatz Terapistleri Birgitt Hölzel ve Stefan Ruzas, "İşte bu yüzden yapay zeka ve aşk sadece ilk görüşte bir araya gelmez. Algoritmalar hissedemeyebilirler, ancak empati, dışa dönüklük ve duygusal istikrar gibi kişisel nitelikleri içeren ilişkileri görünür kılarlar" diyor.
Haziran 2021'de Kaspersky, Sapio'yu mevcut teknoloji eşliğinde ilişkilerin durumunu ve flört uygulamalarının rolünü araştırmak için 18 binden fazla katılımcının yer aldığı çevrimiçi bir anket için görevlendirdi. Ankete Birleşik Krallık'tan 2 bin, ABD, Fransa, Almanya, İspanya, İtalya, Hollanda'nın her birinden bin kişi; İsviçre, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, BAE, Güney Afrika, Türkiye, Mısır, Çin, Japonya, Hindistan, Avustralya, Endonezya, Brezilya, Kolombiya, Şili, Peru, Arjantin, Meksika ve Rusya'dan 500'er kişi katıldı.



KULAKLIKLAR UZAKTAN ÇALIŞANIN DOSTU OLDU
Hibrit çalışma sisteminin yaygınlaşmasıyla ile birlikte, farklı çalışma alanlarından görüntülü toplantılara katılan çalışanlar için bağlantı kurmak daha da önemli hale geldi. Logitech Zone True Wireless kulakiçi kulaklık, iş profesyonellerinin ihtiyacına yönelik sunduğu güçlü ses ve incelikli tasarımıyla görüntülü konuşma ve toplantı deneyimini üst seviyeye çıkarıyor. Birinci sınıf gürültü önleyici mikrofonu ve Active Noise Cancellation (Aktif Gürültü Önleme) özelliği ile donatılan Zone True Wireless, dikkat dağıtan ortamlarda bile toplantı aramalarında çok net ses kalitesi sağlıyor. Zone True Wireless kulaklık, minimalist ve modern tasarımının yanı sıra şık bir görünüm ve video konferans aramalarında yüksek kalitede bir ses sunuyor.

HER PLATFORMDA VAR
Logitech'in Ağustos ayında piyasaya süreceği, önde gelen video konferans platformları tarafından da onaylı yeni Zone True Wireless ve Zone Wired Kulaklıkları görüntülü konferans aramalarında daha akıllı çözümler sunarken, cihazlar arasında kusursuz bağlantısıyla öne çıkıyor.
Logitech, üç büyük video konferans platformu olan Google Meet, Microsoft Teams ve Zoom tarafından onaylı Zone True Wireless ve Zone Wired'ı piyasaya sürmesiyle, profesyonellerin iş yaşamlarında çalışma arkadaşlarıyla tüm anlarda mükemmel ses kalitesiyle bağlantı kurmalarına yardımcı oluyor.

PERFORMANS ARTIYOR
Alanında öne çıkan ürünlere oranla iki kat pil ömrüne sahip olan Zone True Wireless, Bluetooth bağlantısı ve USB alıcısı sayesinde hem akıllı telefonlardan hem de bilgisayarlardan güvenilir şekilde bağlantı sağlayarak, kullanıcıların görüntülü toplantılara ve telefon görüşmelerine zahmetsizce katılmalarına ve iki cihaz arasında kolaylıkla geçiş yapmalarına imkan tanıyor. Zone True Wireless, görüntülü toplantılarda üstün performansıyla kullanıcılara eşlik ederken, önde gelen video konferans platformları tarafından sağlanan sertifikalar ile daha kaliteli bir ses imkanı sağlıyor. IT çalışanlarının profesyonel yaşamlarını kolaylaştıran kulaklık, IT ekosisteminde yer alan cihazlar arasında güvenilir performansla çalışıyor.



KAMERALAR EKRANIN ARKASINA SAKLANDI

20 yaş altı kuşak ilk kamera deneyimini akıllı telefonlarla yaşıyor. O yüzden telefon alırken en çok sorguladıkları şeyin başında kamera yetenekleri geliyor. Telefonun arka yüzünde çoklu kameralara alıştık. Ön yüzündeki selfie kamerası da daha geniş açı için çift kamera kullanmaya başladı. Ancak pek çok kişi için çift kamera büyük çentik anlamına geliyordu. Sonuçta ön kamera deneyimi daha iyi olsa da ekran konforundan taviz vermek istemeyenler küçük çentik peşine düştü. Ekran ve kamera teknolojisindeki gelişmeler çentiğin tümüyle ortadan kalkmasına sebep oldu.

ÇENTİKTEN KURTULMAK
Ancak ekran altı kamera teknolojisi sorunsuz çalışmıyor. Işığın ekrandan sensöre ulaşması sırasında görüntü kalitesi önceki ekran üstündekilerle aynı seviyede değil. Bu sorun sonraki dönemlerde çözülmeye başladı. Üstelik kamera ekranın altında desek bile deneyim henüz tam öyle değil. Ekranın üstünde piksellik alanda boşluk var gibi görünüyor. Yani çentiklerden kurtulmak o kadar da kolay olmayacak.
Gazetecinin aklı biraz da bardağın boş tarafına bakmaya çalışır. Ekranın çizilmesi genelde kamera merceğinden daha kolaydır. Yani havalı ekran altı kameralar çizilmeye karşı ne kadar dayanıklı? Buna ekran teknolojisine bakıp karar vermek gerekecek. Bu yüzden çentikten kurtulalım derken çizikli selfie'lerle uğraşmak zorunda kalmayalım.

AMİRAL GEMİLERİNDE DENENİYOR
Ekran altı kameralara başından bu yana kafayı takan markalardan biri de Oppo. Samsung'un yeni çıkacak Galaxy Z Fold 3 serisinde bu yeni teknolojiyi kullanması bekleniyor. Amiral gemisi telefonlar için Türk Telekom'un online mağazalarında sürekli kampanyalar var.
Oppo'nun yapay zeka algoritmalarını bir araya getiren yeni ekran altı kamera çözümü, hem kullanım sırasında hem de bekleme modundayken ön kamerayı akıllı telefon ekranının altına gizlice yerleştiriyor. Tutarlı bir ekran kalitesi ve üstün kamera görüntüsü arasında mükemmel bir denge sağlayan bu teknoloji, hiçbir alandan ödün vermeyen bir çözüm olarak öne çıkıyor.
Yeni ekran altı kamera çözümü, ekran altı kamera teknolojisinin gelişiminin başından itibaren karşılaşılan teknik ve üretime dair birçok soruna çözüm getiriyor. Güncellenen teknolojiler arasında, ekran altı kameranın üzerindeki ekrana denk gelen alandaki tutarsız görüntü kalitesi, kameranın ekran tarafından engellenmesinden kaynaklanan düşük görüntü kalitesi, çözümün güvenilirliği ve kullanım ömrü gibi birçok sorunun giderilmesi yer alıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA