Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

İstanbul Deyince..

Orhan Topçuoğlu yıllar sonra arayıp "Seni bekliyorum" deyince heyecanlandım.
Orhan benim çok eski dostum.. 80'li yıllardan kalma.. Sezen Aksu'nun o bir daha benzeri kurulmayan, kurulamayan orkestrasının şefi ve davulcusuydu. İstanbul Devlet Senfoni'de de çalardı ayni zamanda..
Daha dün yazdım ya.. İstanbul kaç Avrupa devleti büyüklüğünde.. İnsanları nasıl ayırıyor zaman, bu vahşi kentte..
Orhan 15 yıldır planladığı şova başlıyormuş. Ona çağırdı..
Onu iyi bilirim. O da beni bilir. "Kendine güvenmese hele galaya hiç çağırmaz, bir iki temsille yerleşmesini beklerdi" dedim ve yıllanmış ilkemi yıkarak o galaya gittim.
İyi ki de gitmişim..
Orhan Topçuoğlu, İstanbul'u, İstanbul'un değişmesini, o dünya güzelliğinden bir beton yığını, bir trafik keşmekeşi, bir gürültü cehennemine dönüşmesini anlatıyor.. İstanbul şiirleri ve şarkılarını derlemiş. Oyunun metni o "Yazılmış" dizeler.. Ama ne muhteşem dizeler..
Sahne bir inşaatın kalıntıları.. Dekoru da yapan Onur Şenay ve Eda Özel ve daha onlara katılan Orhan şiirleri oynuyorlar.. (Doğru okudunuz. Okumuyor, oynuyorlar, hatta yaşıyorlar..) Orhan başta köşesinde. Başı kasklı, tulumlu bir inşaat işçisi kılığında.. Perküsyon çalarak İstanbul'u yansıtıyor.. Ama nasıl yansıtıyor?. Önünde eski bir Singer dikiş makinesi var. Onun kolunu çevirerek bile ritim yaratıyor. Madeni fıçılar, demir çubuklar, borular.. Aklınıza ne gelirse..
Yani inanın, sadece Orhan ve sadece onun her şeyi kullanarak yarattığı müzik için bile gidilir İstanbul Deyince'ye..
Oyunu yöneten Özdemir Çiftçioğlu'na da alkış. Böyle bir projeyi sahnelemek yürek ister..
Orada Kenan ve Ozan Doğulu'yu da görmem mi?. Onlara sarılırken, Ankara gençlik günlerimde komşum babaları, Yurdaer'i ve yaz geceleri onun gitarıyla mahallenin kızlarını etrafımıza toplamamızı hatırlamam mı?.
Hastalandığı günlerde beni arayıp "Çocuklar sana emanet" deyişi silinmediği kulaklarımda yankılanmaz mı?. Ağlamam mı?.
Neyse..
Siz Kast'a, İstanbul Deyince'ye mutlak gidin.
Bu gece var. Yarın gece de var. Bilgi ve bilet için tıklayın.
Biletix.com
www.tiyatrosenay.com

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA