Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ATİLLA DORSAY

İstanbul ve çılgın projeler

İstanbul çok konuşuluyor. İstanbul gözde. İstanbul birçok soruşturmada dünya kentleri arasında en ön sıralarda yer alıyor.
Tüm bunlar yalnız ülkemiz sınırları içinde değil, dışarda da olan şeyler. Birçok ünlü konuğun katıldığı Istancool vb. buluşmalar, ülkemize gelen ünlü sanatçılar listesinin sürekli kabarması, en son ünlü bir yabancı gazete soruşturmasında İstanbul'un 'yaşanılacak en iyi kent' sıfatını alması gibi gelişmeler, gözde şehrimizin etrafında büyüyen sevgi ve hayranlık halesinin yeni göstergeleri.
Bu arada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın üst üste 'çılgın projeleri' açıklanıyor. Erdoğan gelmiş geçmiş tüm başbakanlar arasında İstanbul'a en çok ilgi göstereni. Bu kent üzerine sürekli düşünüyor, projeler üretiyor, tartışmalar başlatıyor. Biraz İstanbul belediye başkanlığından gelen, ama sanıyorum ki daha çok, bu kente olan gerçek ve içten ilgisinden kaynaklanan bir tavır.
Tüm projeleri bilmiyorum, bildiklerimden kimini onaylıyor, kimileri üzerine kuşkular besliyorum. Ayrıca bunların seçim sonrasında geniş biçimde tartışılmasını diliyorum. Ama şimdilik, bu tavrın kendi içinde çok önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü genelde ne İstanbul ne de daha genel anlamda şehircilik ve çevre sorunları siyasetimizde hak ettikleri ilgiyi bulamadı. Başbakan, tüm kentlerimiz üzerine hayalleriyle sanki bu boşluğu tek başına dolduruyor.
Oysa mimarlık, kentbilimi ve çevre sorunları, yarınımızı şekillendirecek, üzerinde yaşadığımız toprağı, içinde yaşadığımız kentleri biçimlendirecek çok önemli konular. Onun için, başbakanın yaklaşımı da aynı ölçüde yaşamsal.
Ama şimdilik şunu söylemek isterim: İstanbul, varolanı korumak ve iyileştirmekle, yepyeni projeler üretmek ikilemi arasında dikkatle, özenle, şefkat ve de bilgiyle ele alınması gereken bir kent. Artık kentler liginde şampiyonluğa oynayan bir dünya şehri. Elbette bize ait, bizim malımız. Ama alacağımız her kararda, her önemli ve radikal uygulamada, dünyanın gözü üzerimizde olacak. Türk halkının ve Türk siyasetinin bu büyük sorumluluğu idrak edeceğine ve bunu bir bayrak gibi en onurlu biçimde taşıyacağına inanıyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA