Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. AYKAN CANBERK

Kronik yorgunluk sendromu

45 yaşındayım. Yaklaşık iki yıldır kendimi çok yorgun hissediyorum. Birçok doktora gittim; psikolojik olduğunu söylediler. Ne yapabilirim? Z.T./Londra
Kronik yorgunluk, 100 yılı aşkın bir süredir tıbbı meşgul eden klinik bir durumdur. Kesin nedeni bulunamamıştır ancak stresle yakın ilişkisi vardır.

DEPRESYON OLABİLİR
Kronik yorgunluk sendromu, irritable bağırsak ve fibromiyaloji sendromlarını; genel olarak örtülü ya da açık depresyonun veya anksiyetenin bir semptomu olarak kabul edenler çoğunluktadır. Günümüzde hâlâ tartışılmakla beraber; lenfopeni ve IgG düşüklüğü gibi bağışıklık sistemi bozukluklarının da bu soruna yol açtığı ileri sürülüyor. Egzersiz sonrası iki-üç gün süren aşırı yorgunluk dönemleri yaşayan kişilerin büyük çoğunluğunda, muayenede bir sebep bulunamaz. Tedavi; psikolog, psikiyatrist, nörolog ve dahiliyeci hekim dörtlüsü ile sürdürülmelidir. Ayrıca kişiye, yapması gereken egzersiz programları da anlatılmalıdır.

Balık yağı glokomu tetikliyor

65 yaşındayım. Yüksek tansiyon ve kolesterol hastasıyım. Aynı zamanda göz tansiyonum da var. Balık yağı kullansam iyi gelir mi? L.A./Van

Balık yağlarının içeriğinde bol miktarda bulunan Omega 3 yağ asitlerinin; kolesterol ve trigliserid metabolizması üzerinde olumlu etkisi vardır. Ancak balık yağının; glokom olarak da bilinen göz tansiyonunu tetiklediğine dair yayınlar da bulunuyor. Bu nedenle, göz tansiyonu olan kişilerin balık yağı kullanmasının sakıncalı olduğunu söyleyebiliriz. Bunun yanı sıra balık yağı, kanın pıhtılaşmasını bozarak kalp-damar hastalıklarına karşı koruyucu etki sağlayabilir.

Parmaklarım uyuşuyor

42 yaşında bir kadınım. 10 yıldır diyabet hastasıyım. Yaklaşık beş yıldır ise ayak parmaklarım uyuşuyor. Neler yapmalıyım? Z.P./Mersin
Şikayetlerinizin ortaya koyduğu bu tabloyu; diyabetik ayak ya da huzursuz ayak sendromu olarak adlandırabiliriz. Özellikle diyabet hastalarında bu sorunla çok sık karşılaşılıyor. Şeker hastaları; kan şekerinin yakın takibi, kontrollü yapılan diyet, zayıflama programları, egzersiz, sportif aktiviteler ve fizik tedaviden büyük yarar görüyor. Ayrıca hekim kontrolünde yapılan ilaç tedavisi de çok yararlı sonuçlar veriyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA