Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

Bir kez olsun mehtabı görmek

Şu aralar Canlı Para yarışmacılarının en nefret ettikleri müzik eseri, Beethoven'in ünlü 'Ay Işığı Sonatı'... Neden mi? Çünkü tüm paralarını kaybedip yarışmadan elendiklerinde, fonda o eser çalıyor. O zaman anlıyoruz ki, yarışmacılar için artık hiç umut kalmamış... Oysa o şarkı 'umudun' notalara dökülmüş halidir.
Eminim ki pek çok yarışmacı, tıpkı ekran başındaki çoğunluk gibi, fonda çalan o şarkının ismini ve bestecisini bilmiyordur.
Öyleyse anlatayım:
Beethoven son derece mutsuz bir çocukluk dönemi geçirmiştir. İlerleyen yaşlarında yalnızlığının üzerine bir de sağlık problemleri -özellikle de duyma yeteneğini giderek kaybetmesi- eklenince, umutsuzluğa kapılır ve intiharı düşünmeye başlar.
Yine bunalımlı, hayata küskün anlarından birinde bir arkadaşıyla beraber Viyana sokaklarında dolaşırken, açık bir pencereden sokağa yayılan piyano sesini duyar. Çalan kişiyle tanışmak için evin kapısını çalar. Karşısına bir kadın çıkar. Beethoven kendisini tanıtır. Kadın çok heyecanlanır ve "Eminim, piyano çalan kızım sizinle tanışmaktan büyük bir onur ve mutluluk duyacaktır" deyip konuklarını içeri davet eder. Annesi, Beethoven'ın geldiğini söyleyince kız heyecanla ayağa kalkar ama 'idolünü' göremez. Çünkü doğuştan görme engellidir. Bu duruma hem şaşıran hem de üzülen ünlü besteci, kıza maddi yardımda bulunmak için "Ne olur benden bir şey isteyin" der. Kız, yanıt verir: "Ben hiç ay ışığı görmedim. Bana mehtabı anlatır mısınız?"
Beethoven piyanonun başına oturur, açık olan pencereden aya bakıp o anda Ay Işığı Sonatı'nı besteler.
Rivayet odur ki, ünlü besteci bu olayın ardından, "Her şeye rağmen hayata tutunmanın" erdemini kavrar ve intihar fikrinden uzaklaşır.
Beethoven, daha sonra sağlığıyla besteciliği arasındaki tezatı irdeleyen bir soruyu şöyle yanıtlayacaktır: "Kalbim o kadar çok şeyle dolu ki, bazen sözcüklerin hiçbir öneminin olmadığını hissediyorum..."
Diyeceğim o ki, Canlı Para'da 'yıkılmanın' müziği olarak kullanılan 'Ay Işığı Sonatı'nı duyan yarışmacı, o yetenekli piyanist kızı hatırlasın ve 'hayatında bir kez olsun mehtabı gördüğüne' şükretsin...


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA