Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ELVAN DEMİRKAN

Dünya değişiyor... ya siz?

Dünya kültürel, ekonomik, demografik ve teknolojik bir değişimden geçiyor. iPad, twitter, facebook sayesinde teknoloji insanı eğitecek bir imkan olmaktan çıktı, dikkatimizi dağıtan, eğlencelik bir unsura dönüştü. Bu değişim insanı ürkütüyor. Alıştığımız, kendimizi evimizde hissettiğimiz düzende kalmak için direnmek bir işe yaramıyor. Çocuklarımızı henüz var olmayan işlere, icat edilmemiş teknolojilere ve göremediğimiz problemlere hazırlamak durumundayız. 21'nci yüzyılın ilk yarısında göz açıp kapayıncaya kadar yaşadığımız değişimlere bir bakın...

* Her 8 saniye içinde 34 bebek dünyaya geliyor. twitter'lı, facebook'lu bir dünyaya gelecek bu çocukları, bizim çocukluğumuzdan farklı nasıl bir dünya bekliyor?
* Üniversitelerde ana branş programlarının çoğu 10 yıl önce yoktu. New Media (Yeni Medya), nanoteknoloji, e-business, organik tarım gibi. Acaba çocuklarımız 10 yıl sonra neler okuyacak?
* Amerika'da Eğitim Bakanlığı'nın verdiği bilgiye göre; 2010 da en rağbet gören işler, 2004'de mevcut bile değildi.
* Amerika'da dört yaşındaki çocukların yüzde 70'i bilgisayar kullanıyormuş.
* İlk SMS mesajı 1992 yılında gönderilmiş. Bugün bir günde gönderilen SMS sayısı dünyanın nüfusunu geçiyor.
* Amerika'da her sekiz çiftten biri internette tanışmış.
* Bu ay google'da 2.7 milyar arama yapılmış. Acaba bu sorular G.Ö. kime soruluyordu? (GÖ=Google'dan Önce)
* facebook'u günde 175 milyon kişi ziyaret ediyor.
* Gelişmekte olan ülkelerde iki milyona yakın çocuk yaşıyor. Bu ülkelerde, her üç çocuktan biri ilkokulu bitiremiyor. Her Çocuğa Bir Bilgisayar Vakfı (One Laptop Per Child Foundation) ile ellerinde daha bir kitap tutmamış çocuklar, dünyaya ulaşabilecekler ve sizin çocuklarınızla irtibata geçebilecekler...
* New York Times okuyarak bir haftada öğrenebileceğiniz bilgi, 18'inci yüzyılda yaşayan bir kişinin bir ömür boyu öğrendiğinden daha fazla.
* Amerika Amazon, Google, Wikipedia, Craigslist, eBay, iPhone, facebook ve twitter'ı yarattı ama Çin ve Hindistan inovasyon konusunda Amerika'nın peşinde gölge gibi. Süper güç batıdan doğuya kayıyor...
* Siz bu sayfayı okuyana kadar Amerika'da 66, Çin'de 244, Hindistan'da 351 bebek doğacak.
* Hindistan'da 2009 yılında üniversiteden mezun olanların yüzde 100'u İngilizce konuşuyormuş...
* 10 yıl sonra Çin'in en çok İngilizce konuşulan ülke olacağı tahmin ediliyormuş.

BÜTÜN BUNLAR NE DEMEK?
Paradigma değişiyor. Sınırlar kaybolmaya başlıyor ve global bir düzene doğru hızla ilerleniyor. Rengimizle, dilimizle, dinimizle sınırlanamayacağımız bir düzen. Biz bu değişime ayak uydurabiliyor muyuz? Yoksa geçmişe, alışkanlıklarımıza takılı kalarak mı yaşamayı seçiyoruz? Dünya, daha ortada olmayan 21. yüzyıl problemlerine çözüm bulmak için analiz yapıyor, haberleşiyor, işbirliği içinde yaratıyor... Hayatımızdaki ufacık değişimlere karşı koyarak yaşadığımız sürece çocuklarımızı 21. yüzyıl toplumunun getirdiklerine nasıl hazırlayacağımızı hiç düşündünüz mü?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA