Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAĞLIK VE GÜZELLİĞİNİZ İÇİN GÜZELLİĞİNİZ İÇİN BENCE DR. ECE HATTAT

Stresten uzak durmanız gerek

Ailemde Alzheimer hastalığı çok görülüyor. Kendimi korumak için ne yapabilirim? D.Ö./Malatya

Alzheimer hastalığı özellikle 65 yaşını geçenlerde ilerleyici hafıza kaybına neden oluyor. Bu hastalık için risk faktörleri arasında genetik yatkınlık öne çıkıyor. Genetik yatkınlığınızın olması, Alzheimer olacaksınız anlamına gelmez ama riskli grupta olduğunuzu gösterir.

UYKUSUZLUĞA DİKKAT
Yaklaşık 40 yıl boyunca 800 kadını takip eden ve son dönemde yayınlanan yeni bir araştırmaya göre; özellikle orta yaşlarda yaşanan yoğun stres (örneğin iş-aile sorunları, ciddi hastalık, boşanma, dul kalma gibi) Alzheimer riskini yüzde 20 artırıyor. Bunun yanında klinik tablosu Alzheimer'a çok benzeyen diğer demans türlerinde yüksek tansiyon, damar sertliği, sigara gibi riskler söz konusu. Belleği zayıflatan depresyon, uykusuzluk, tiroit problemleri, B12 eksikliği gibi sağlık sorunlarına karşı da dikkatli olun. Bir şikayet yaşadığınızda hemen sonuca varmayın. Önce bir hekime başvurup nedenleri araştırın.

Egzersiz kanserden korur

Annem meme kanseri oldu. Meme kanserinden korunmak için ne yapabilirim? Ş.A./İçel

Menopoz sonrası kadınların meme kanserine karşı korunması önemlidir. Yaklaşık 75 bin kadını 20 yıl takip eden ve yeni yayınlanan bir çalışmaya göre; günde bir saat tempolu yürüyüş menopoz sonrasında kadınlarda meme kanseri riskini yüzde 25 azaltıyor. Alkol tüketiminizi kısıtlamaya ve sağlıklı bir kiloda kalmaya da özen gösterin. Bunun yanında, kendi kendinize düzenli meme muayenesi de yapın. Her yıl mamografi veya meme ultrasonu ile tarama yaptırmayı ihmal etmeyin. Bu taramalar; meme kanserinin erken teşhis ve tedavisinde önemlidir.

Kış depresyonuna yeşil çay

Kendimi sonbaharda çok depresif hissediyorum. Doğal çözümler var mı? F.T./Samsun

Yeşil çayın içeriğinde bulunan epigallokateşin galat maddesi; C vitamininden 100 kat, E vitamininden ise 25 kat daha etkilidir. Bu sayede yeşil çay sizi hem kalp hastalıklarına ve kansere karşı korur, hem de ruh halinizi iyileştirir. Araştırmalara göre günde üç-dört fincan yeşil çay içenlerde depresyon belirtileri daha az görülür. Ayrıca Omega 3, St John's Wort gibi destekleri de hekime danışarak alabilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA