Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ADALET CİNGÖZ

Bal ve Kan ülkesi yolcusu kalmasın

Angelina Jolie'nin yönetmenlik kariyerinin ilk filmi olan ve Bosna Savaşını konu edinen In the Land of Blood and Honey / Kan ve Bal Ülkesi 24 Şubat'ta Türkiye'de gösterime girecek. Birleşmiş Milletler barış elçisi, çocuğa doymayan Angelina Jolie, Kan ve Bal Ülkesi'nde, 1990'lı yıllarda Avrupa'nın göbeğinde 100 binden fazla insanın hayatını kaybettiği Bosna savaşının toplumsal arka planına ışık tutuyormuş. Film, acımasız bir etnik çatışmanın ortasında kalan Danijel ve Ajla'nın hikayesini anlatıyormuş.
Balkan kelimesinin Türkçe bal ve kan kelimelerinden oluştuğunu öğrenen Jolie, filme bu ismi takıvermiş. Joile aslında Balkan'ı Balkan yapan bu kelimelerden etkilenerek kullanan ilk Batılı değil! Bu coğrafyaya açılan ilk Batılı küratörlerden Harald Szeemann da bundan tam dokuz yıl önce tıpkı Jolie gibi sergisine bu isimleri vermişti.
1972 yılında bugün hâlâ konuşulan 100 günlük bir etkinlik olarak tasarladığı Documenta 5'in küratörü Harald Szeemann, 2000'li yıllar geldiğinde kendi coğrafyasından biraz daha aşağılara inerek Balkanlar'a açılmaya karar vermişti. 2003'te yaptığı sergiyi Balkanlar'a adayarak bu sergi aracılığıyla yapmak istediğini ise şöyle tarif etmişti: "Balkanları kendi hatırına kendisinin karanlık bir karşıtı olarak yeniden yaratmak..." Duayen küratör bu serginin ismini de Bal ve Kan / Honey and Blood olarak tayin etmişti.
Angelina Jolie ise 2011 yılında filmini şöyle tarif ediyor: "Ben, herkesin hayatı boyunca, seyahatlerinde ya da bulunduğu yerde bir şeylere tanıklık ettiğini düşünüyorum. Mesela, Amerika'da bile, eğer gözlerinizi açarsanız ve doğru yerde bulunursanız, siz de görmeniz gerekenleri görüp insanlarla vakit geçirdiğinizde kendinizi onlara yardım etmek zorunda hissedersiniz. Ben de bir insan olarak, savaşın acı gerçekliğini görebildiğim için bu filmi yaptım." Jolie'nin cesaretine şapka çıkarmak lazım. Malum film çekmek zor zanaat. Lakin Balkanlar'a Hollywood'un da artık girdiğini görerek Avrupa'nın Balkan çıkartmasının sona erdiğini de muştulamak mümkün değil mi?
Önemli Not: Vivet Kanetti'nin 2006 tarihinde Bosna Savaşı sonrası ayakta kalmaya çalışan Bosna'nın umut dolu yüzünü anlattığı belgeseli çok yakında çıkacak deneme kitabıyla birlikte raflardaki yerini alacakmış. Duyduk duymadık kalmasın!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA