Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ADALET CİNGÖZ

Bu kez de yemek yazıyorum

S
ema Çağa
'nın yılbaşı için verdiği çok özel davetin mekanı Swissotel'in en yıldızlara yakın katındaki Gaja restorandı... Bu benim için bir fırsattı... Madem klasik müzik hakkında yazmış, Say'a da notunu vermiştim. (Bir yanlış kesinlikle bir doğruyu götürmezdi. Bestecinin adını doğru yazmıştım. Çaykovski'nin dokuzuncu senfonisi olmayabilirdi...) Şimdi de sıra 'yemek yazma'da dedim. İşte o zaman hem yemek hem siyaset hem modern dans hem modern resim hem kürt sorunu hem Ergenekon davası üzerine yazanlardan olabilirdim. Kendimi neden sadece plastik sanatlarla sınırlıyordum ki? Gaja'daki yemekleri öyle yedim. Öyle yavaş ve kendinden emin... Şapırdatmadan utanmadan hatta biraz da bazen bol bol şapırdatarak... Gözlerimi kısarak kimi zaman çok açarak... Fakat zaman zaman Çağa'nın o gün giydiği kıyafetler gibi içimi açan menekşe gözlerinin yanı sıra Alman edebiyatından resmine sohbetini kaçırırım diye korkmadım desem yalan olur. Yemek yazmak kolay iş değilmiş. Tek başına çıkılmalı yemek yemeye yemek yazısı için... Gaja'daki mönüden Keşif'i değil Ehlikeyf'i seçtim. Fransız Şef William Mahi'yi henüz tanımıyordum ama onun mönüdeki herkesi, kırmızı eti, kalamara, trüf mantarı siyah çikolataya, birbirine neşeyle bağlayacak köpükleriyle hemen tanıştım. Beyaz trüf mantarlı martini bardağındaki çorba, nefis bir karşılamaydı doğrusu... Heyecanımızı çoğalttı. Kendimize ve mekana olana güvenimizi sarsmadı. Peşinden gelen frenk üzümlü terin kaz ciğerinden mi bahsetmeliyim? Veyahut 30 saniyede buharda pişmiş levrekten mi? Ya da 36 saat marine edilmiş somondan mı? Levrek Britanya, somon da İskoçya'dan. Ama bence her yemek yazarı bütün bir mönü içinde bir tane başrol oyuncusu seçmeli. Şahsen ehlikeyf'in içindeki esas adamlığı Plancha ızgara sacında pişmiş dana bonfileye verdim. Hiç tereddüt etmeden. Belki beyaz trüf mantarı yağı sosundandır... Gaja, trüf mantar ihalesini kapmış. Bir haftaya kadar da mantarın mevsimi bitecekmiş. Gaja'da yemek dört dörtlüktü doğrusu. Fine dining ne demek merak edenlere bilhassa tavsiye ederim. Şefle yemek sonunda tanıştık. Fine dining sizce nedir sorumu, "minimum teknik" diyerek yanıtladı. Bu işe soyunanların, bizim mutfağımız fine dining diye iddia edenlerin kulağına küpe olsun.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA