Türkiye'nin en iyi haber sitesi
STELYO BERBERAKİS

Hristodulos şimdilik saygıda kusur etmeyecek

İstanbul Rum Patrikhanesi, Yunan kilisesiyle son 100 yılın en büyük krizini yaşıyor. Patrik Bartholomeos'un, Yunan kilisesi başı Başpiskopos Hristodulos ile ilişkisini kesme kararı Yunanistan'ı zor durumda bıraktı. İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi'nin olağanüstü toplantıda aldığı kararların, gerçeklerle ilgisiz, adil olmayan kararlar olduğunu söyleyen Hristodulos, Patrik'in kararlarından derin üzüntü duyduğunu, ancak buna rağmen Patrikhane'ye olan saygı ve desteğinin süreceğini belirtti. Yunan Kilisesi'nin hareketlerinin Kilise Yüksek Kurulu (San Sinod) kararları ve Yunan devleti yasaları çerçevesinde gerçekleştiğini belirten Hristodulos, şunları söyledi: "Bu hareketler, 75 yıldan beri yapılan ve herkes tarafından kabul gören uygulamalar çerçevesinde gerçekleşmiştir. Yunanistan Kilisesi, San Sinod kararlarına, Yunan Devleti yasalarına ve kısa bir süre önce iki kilise arasında varılan anlaşmaya uymak zorundadır. Kilisemiz şu anda bile Patrikhane ile tartışmaktan kaçınarak, Ekümenik Patriği desteklemeyi sürdürecektir.'' Hristodulos ayrıca Patrikhane'nin kararlarının değerlendirilmesi için San Sinod'u toplayacağını açıklayarak, "Yunan halkı gerçekleri bilmekte ve bu konuda Yunan kilisesini haklı bulacağına eminim'' diye konuştu. Bu arada, Yunanistan Hükümet Sözcüsü Todoris Rusopulos, yaptığı açıklamada, hükümetin Yunan Kilisesi'ne olduğu kadar Patrikhane'ye de saygı duyduğunu, ancak hükümetin bu konuda Yunan devletinin yasalarını uygulayacağını belirtti.

HÜKÜMET ZORDA
İki dini lider arasındaki gerginlik Yunan Hükümetini de sıkıntıya soktu. Hükümet, Patrikhanenin uyarılarını göz ardı ettiği takdirde Kuzey Yunanistan'daki bütün kiliselerin yönetimi bir asırdan sonra yeniden Patrikhanenin yönetimi altına girecek ve Yunan toplumu arasında bölünmeler gözlenecek. Hristodulos'un, Kuzey Yunanistan'daki Selanik dahil üç büyük metropol kiliselerine, Patrikhanenin onayını almadan Piskopos (metropolit) tayin etmesi üzerine çıkan kavgada Patrik Bartholomeos önceki gün olağanüstü "Genişletilmiş Kutsal Sinod" toplantısı yaparak Atina Başpiskopos'u Hristodulos'un bundan böyle ayinlerde ismi anılmamak suretiyle cezalandırılacağını açıklamıştı. Bartholomeos Yunan hükümetine de uyarılarda bulunarak, Başpiskopos Hristodulos'un darbe ve hileyle Selanik, Kavala ve Kozani kentlerine tayin ettiği Metropolitlerin, Yunan hükümeti tarafından onaylanması olasılığında Patrikhanenin söz konusu metropolitleri tanımayacağı ve bu kentlere patrikhanenin kendi tayin edeceği metropolitleri görev başına getireceğini bildirmişti.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA