Türkiye'nin en iyi haber sitesi
STELYO BERBERAKİS

Annan Planı'nı tek taraflı başlatıyoruz

CTP Genel Sekreteri, KKTC yönetimi olarak Annan Planı'nı tek taraflı uygulayacaklarını açıkladı. Buna göre öncelik, planda geçen bölge ve evleri Rumlar'a iade etmek olacak

Referandumda Türk kesiminden "güçlü" bir evet sonucu çıkması sonrası atağa kalkan KKTC yönetimi, ilk önemli açıklamasını yaptı. Başbakan Mehmet Ali Talat'ın lideri olduğu CTP partisinin Genel Sekreteri Ferdi Soyer, "Annan Planı'nı tek taraflı uygulama yoluna başvurmaya hazırlandıklarını" söyledi. Soyer, İngiliz BBC televizyonu ve Rum kesiminden yayın yapan Astra radyosuna yaptığı açıklamada hangi adımları atacaklarını da sıraladı. Ancak konunun öncelikle Başbakan Talat'ın bugün yapacağı Ankara ziyaretinde ele alınacağını belirtti. CTP Genel Sekreteri Soyer'in açıklamasına göre KKTC yönetimi, üzerinde uzlaşma sağlanamayan Annan Planı uyarınca: Rumlar'a iade edilmesi gereken yerleri geri vermeyi, isteyen Rumlar'ın Kuzey Kıbrıs'taki mal varlıklarını geri almasını sağlamayı (Annan Planı gereği satmaları ya da bono-hisseye dönüştürmeleri de mümkün olabilecek) hedefliyor. Talat ve yönetiminin, bu adımları atarak Rum kesiminin "Türkler bu plana uymaz" şeklindeki eleştiri ve kaygılarını gidermeyi hedeflediği de belirtiliyor. Ayrıca Rum kesimi vatandaşı Loizidou'nun kazandığı benzeri tazminat davaları açılmasının da önüne geçilmesi planlanıyor.

AMERİKA DA DESTEKLİYOR
Yunanistan ve Rum kesimi basınına sızan bilgilere göre Başbakan Talat'ın bu "tek taraflı uygulama" planlarına Amerika da destek veriyor. Hatta diplomatik kaynaklar, Talat'ın bu planının Rumlar tarafından kabul edilmesi halinde ABD'nin KKTC'ye Annan Planı'nda geçen maddi yardımı da yapacağını belirtiyor. Talat'ın planının resmileştirilmesi durumunda Rum kesiminin bunu kabul edeceği yorumu yapılırken, ABD'nin yapacağı maddi yardımın Rumlar'ın yerleşeceği yerden çıkmak zorunda kalacak Kıbrıslı Türkler'in yeni yerleşim yeri inşaaları için kullanılacağı belirtiliyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA