Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Bahçeşehir'de gençlerle darbe konuştuk

Geçtiğimiz cumartesi günü, Burak Küntay'ın daveti üzerine, Bahçeşehir'in "Hükümet ve Liderlik" Okulu'nda, sohbet toplantısına katıldım. Dinleyicilerin çoğu, genç insanlardı. Benim konum ise "Türkiye'deki darbeler" olacaktı. "Olacaktı" diyorum, çünkü 27 Mayıs'ta takıldık kaldık. Burak Küntay'ın bir sorusuna dinleyicilerin ekseriyetinin cevap verememesi, bu konuyu daha detaylı anlatmam gerektiğini bana düşündürdü.
Burak, "Aranızda Milli Birlik Komitesi nedir, bileniniz var mı" diye sordu. Pek az el havaya kalktı. Anladım ki, Türkiye'nin "vesayet" altına girmesi yolunu açan bu önemli hadisenin elifba'sı bile unutulmuş. Yassıada'da açılacak olan Demokrasi Müzesi'nin, bu hususta büyük fayda sağlayacağını düşünüyorum. Okul çağlarında, öğrencilerin müze ziyaretleriyle, darbenin ve sonuçlarının zihinlere iyice yerleşmesi sağlanabilir. Ülkemizde hâlâ, "memleket kötü yönetilirse, asker cumhuriyeti koruyup kollayabilir" diye düşünenler var. Bu durum, kamuoyu araştırmalarında %30'u bulduğu gibi, o gün, benzer kafa karışıklığına, Bahçeşehir'deki gençler arasında da rastladım. Bana, "halkın bilinçli oy kullandığını düşünüyor musunuz?" ya da "Hükümetin çok büyük yanlışları olsa ve okuryazarlığı düşük olan halk bazı şeyleri fark edemese, ülke bir felakete sürüklense ülkeyi kim koruyacak? Ordunun asıl görevi ülkeyi hem iç, hem de dış tehdide karşı koruyup kollamak değil mi?" diye soranlar çıktı.
Ya ben nasıl cevap verdim?
Dedim ki: 1) Her darbe, amaçladığı sonucun tam tersi gelişmelere yol açıyor. Kimi hedef alırsa, onların takipçileri iktidara geliyor. Sadece bu açıdan bile askerin siyasete ayar vermesi sakıncalı. 2) Kaldı ki, cumhuriyetin hangi şartlarda korunup kollanacağının kararını siyasi iktidar ve Meclis verir. Bunun şartları Anayasa'da yer almıştır. Asker, düşmana karşı bir operasyonu ancak Meclis'in izniyle başlatabilir. Dahilde anarşik gelişmeler varsa, olağanüstü hal ya da sıkıyönetimin ilanı için de gene Meclis kararı gereklidir. Cumhuriyet, dış ya da iç tehdide karşı, ancak siyasi otoritenin denetimi altında, TBMM'nin inisiyatifiyle korunabilir.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA